Ana SayfaHaberlerEkonomiTürkiye’nin risk primi 902 oldu: 2008 küresel krizinden bu yana en yüksek...

Türkiye’nin risk primi 902 oldu: 2008 küresel krizinden bu yana en yüksek seviye

Dolar/TL yükselişe geçerken Türkiye'nin risk göstergesi olan CDS'ler de 900'ü aştı ve 5 Yıllık CDS primi 902 oldu. En son küresel finans krizi yaşanırken Ekim 2008’de bu seviyelere çıkarak güniçi işlemlerde Türkiye'nin risk primi 904 puanı görmüştü. 2001 ekonomik krizi sırasında CDS primi 1300 seviyelerine ulaşmıştı. Babacan: Bu işin şakası yok. Derhal tedbir alın.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir ay önce yaptığı konuşmasını hatırlatarak “Bir aydır tedbir için haykırıyorum. Bu konuşmayı yapmamın üzerinden bir ay geçti. Bugün CDS 900’e ulaştı! Bu işin şakası yok. Hükûmete bir kere daha sesleniyorum: Derhal tedbir alın” mesajını paylaştı.

Babacan, bir ay önce CDS 836 olunca şu açıklamayı yapmıştı:

“Tarih şahit olsun ki, ben bugün buradan uyarımı yapıyorum. Ülke olarak uçurumun eşiğine geldiğimizi söylemek ve hükümeti derhal göreve çağırmak üzere karşınızdayım. Ekonomik ve finansal bir beka sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Kaygılıyım, çünkü ülkemizin temerrüt riski, yani iflas riski, bugüne dek görmediğimiz bir seviyeye ulaşmış durumda. Türkiye’nin temerrüt riskini, yani iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS yani kredi temerrüt takas oranı, tam 836 baz puana çıkmış durumda bugün. 836 baz puan. Şuna bakar mısınız grafiğe? 24 Haziran’dan (2018) sonraki iniş çıkışlara adeta can çekişen bir hastanın sağlık grafiğine benziyor. Bu gösterge arkadaşlar, bu 836 rakamı yaklaşan felaketi şimdiden haber veriyor.”

Ekonomistler karamsar

CDS 900’ü aşınca ekonomistler sosyal medya hesaplarından karamsar yorumlar yaptı.

 

CDS NEDİR?

CDS (Credit Default Swap) risk primi, borç-alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal oran.

Ülkeler arasında yapılacak olan ticari anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansıyor. CDS primi yüksek olan ülkelerin kredi maliyeti de yükseliyor.

- Advertisment -