Ana SayfaHaberlerTürkiye’nin yüzde 48’ine göre Ukrayna’da suç ABD ve NATO’nun, Rusya’yı sorumlu görenler...

Türkiye’nin yüzde 48’ine göre Ukrayna’da suç ABD ve NATO’nun, Rusya’yı sorumlu görenler yüzde 34

Parti tabanlarına göre yanıtlar analiz edilince, Ukrayna’da ABD ve NATO’yu sorumlu gören en geniş seçmen tabanı MHP ve İYİ Parti’de: MHP tabanının yüzde 68,2’si, İYİ Parti tabanının yüzde 67’si… Bu oran AK Parti’de yüzde 48,8, CHP’de yüzde 48,2… DEVA ise yüzde 51,7 ile Rusya’yı sorumlu tutan tabanıyla öbür partilerden ayrışıyor. Saadet Partisi tabanı yüzde 15,8 ile savaşta açık farkla ABD ve NATO’yu en az sorumlu tutan kitle.

Metropoll araştırmanın her ay yenilediği Türkiye’nin Nabzı anketinin Mart ayındaki soruları arasında “Ukrayna’da yaşanan durumdan kimi sorumlu tutuyorsunuz” sorusu da yer aldı.

Soruya verilen yanıtlar arasında yüzde 48,3 ile birinci sırada ABD-NATO geliyor. Ukrayna saldırısını başlatan Rusya ise yüzde 33,7 ile ikinci sırada. Katılımcıların yüzde 7,5’i ise Ukrayna’nın sorumlu olduğunu düşünüyor.

Ukrayna’da yaşananların sorumluluğunu ABD ve NATO’ya yükleyenlerin en yüksek oranda olduğu partiler MHP ve İYİ Parti.

MHP tabanının yüzde 68,2’si, İYİ Parti’nin ise yüzde 67’si Ukrayna’nın sorumluluğunu ABD ve NATO’da görüyor.

Saadet Partisi ise sorumluluğun ABD ve NATO’da olduğunu en az düşünen tabana sahip. Saadet Partisi tabanının yalnızca yüzde 15,8’i savaşın sorumluluğunu ABD-NATO’ya yüklüyor.  

Sorumluluğu Rusya’ya yükleyenler arasında DEVA Partisi yüzde 51,7 ile birinci sırada. Rusya’nın sorumluluğunu en az bulan taban da yine ABD-NATO’yu en sorumlu bulan MHP tabanı.

AK Parti tabanının yüzde 48,8’i sorumluluğun ABD-NATO’ya ait olduğunu söylerken, yüzde 30,5’i Rusya’yı sorumlu tutuyor.

CHP tabanında ABD-NATO’yu sorumlu görenler (yüzde 48,2) AK Parti ile aynı civardayken, Rusya’yı sorumlu tutanların oranı AK Parti tabanına göre daha yüksek: yüzde 41,7.

- Advertisment -