Ana SayfaHaberlerDünyaTürkiye’ye 45 ülkeden yardım teklifi geldi: İsrail, ABD, Azerbaycan, Polonya, Rusya, Hindistan

Türkiye’ye 45 ülkeden yardım teklifi geldi: İsrail, ABD, Azerbaycan, Polonya, Rusya, Hindistan

Arama kurtarma ekibi gönderecekler (kişi): Azerbaycan 370, Hindistan 100, Fransa 137, Rusya 100, KKTC 30, İspanya, Irak, Katar… İtfaiye personeli: Polonya 76, Tayvan 130… Çadır-battaniye ve kamp yardımı önerenler: Almanya… Katar BAE sahra hastanesi kuruyor.

10 ili etkileyen büyük depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Türkiye’nin 4. seviye alarm ilan ettiğini duyurdu. Bu seviye uluslararası yardım çağrısını da kapsıyor.

Çağrının ardından çeşitli ülkelerden destek açıklamaları geldi. Destek açıklayan ilk ülkeler Azerbaycan ve KKTC oldu. Azerbaycan Türkiye’ye 370, KKTC 30 kişilik bir arama kurtarma ekibi yollayacağını duyurdu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerini iletti, ABD’nin Türk yetkililerle iletişime geçtiğini söyledi. Sullivan’ın açıklamasına göre “ABD Başkanı Biden, ilgili federal kurumlara depremden etkilenenlere yardım için talimat verdi.”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerini iletti ve yardımları yollamak için hazırlıklara başladıklarını belirtti.

Polonya Türkiye’ye 76 itfaiye personeli, Rusya 100 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderme kararı aldı. Hindistan 100 kişilik arama kurtarma ekibi, Tayvan ise 130 kişilik itfaiye ekibi yollayabileceğini açıkladı. AB ise arama kurtarma ekiplerine yardımcı olmak amacıyla Kopernik uydu harita servisini aktive ettiğini duyurdu. Ayrıca İspanya arama kurtarma ekiplerinin yolda olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu da taziye mesajı yayımlayarak yardım için hükümet yetkililerine talimat verdiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron Türkçe taziye mesajları yayımladı.


Almanya İçişleri Bakanı Fraser, Türkiye’ye kamplar için destek verebileceklerini, şimdiden çadır, battaniye ve jeneratör tedariki için hazırlıklara başladıklarını duyurdu. Fransa ise 137 kişilik arama kurtarma ekibinin yola çıktığını açıkladı.

Irak ve İspanya da arama kurtarma ekibi yollayacağını açıkladı. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ise Türkiye’de bir sahra hastanesi kuracaklarını duyurdu.

- Advertisment -