Ana SayfaHaberlerTürkiye’ye gelen Rus turistler için PCR zorunluluğunun kalkması tartışılıyor

Türkiye’ye gelen Rus turistler için PCR zorunluluğunun kalkması tartışılıyor

Rusya 25 Haziran’da 21 bin 665 yeni vaka açıkladı. Bu, salgının başından bu yana kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı. O günden sonra da sayılar 20 binin üstünde seyretti. Ayrıca Rusya Sağlık Bakanlığı, ülkede Delta varyantının da arttığı bilgisini paylaştı. Bu koşullarda Türkiye’ye gelen Rus turistlerden PCR test istenmemesi tartışma konusu oluyor.

Rusya’da koronavirüs salgınında 3. dalga tüm ağırlığıyla kendini hissettirmeye başladı. 25 Haziran günü ülke çapında 21 bin 665 yeni vaka kaydedildi. Bu, tüm zamanların en yüksek günlük vaka sayısı olarak açıklandı. Bugünkü (28 Haziran) vaka sayısı 21.650, ölü sayısı da 611 olarak açıklandı.

Rusya’da 3. dalga ile birlikte vaka sayılarının 20 binin üstünde olması ve bulaşıcılığı daha yüksek Delta varyantının da sıkça görülmesi, Türkiye’ye gelen Rus turistlerden PCR test zorunluluğun kaldırılmasını yeniden gündeme getirdi.

Türkiye; Rus turistlerden son 6 ay içinde hastalığı geçirdiklerine ya da ülkeye girişlerinden 14 gün öncesinde aşılandıklarına dair belge talep ediyor fakat bazı uzmanlar bu yeni durum karşısında turistlerden PCR testi talep edilmesi gerektiği savunuyor.

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Moskova Belediye Başkanının delta varyantının şehirde hızlı bir şekilde yayıldığını söylediğini hatırlatarak şu açıklamayı yapmıştı:

“Şu anda oradaki dalganın Hint varyantı denilen Delta varyantına bağlı olduğu tahmin ediliyor.

“Dolayısıyla Rusya’dan gelen turistlerden PCR testi isteme konusunu bir süre daha devam ettirmemiz gerekiyor. Sadece Rusya değil delta varyantının yaygın olduğu ülkelerden gelecek olan turistler için de bu uygulamayı devam ettirmemizde yarar var.

“İngiltere, Rusya, Portekiz gibi ülkelerden gelenlerde de bu uygulamayı devam ettirmemiz gerekiyor ki Hindistan’dan gelenler konusunda zaten çok sıkı davranıyor Türkiye; oradan gelenlere karantina uygulaması yapıyor.”

- Advertisment -