Ana SayfaHaberlerDünyaTürkmenistan’da değişim zamanı: 15 yıldır devlet başkanlığı yapan Berdimuhamedov gidiyor, yerine oğlu...

Türkmenistan’da değişim zamanı: 15 yıldır devlet başkanlığı yapan Berdimuhamedov gidiyor, yerine oğlu geliyor

Türkmenistan’da 12 Mart’ta yapılacak erken devlet başkanlığı seçimlerinde, mevcut Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un oğlu Serdar Berdimuhamedov’un aday olacağı açıklandı. 15 yıldır devlet başkanlığı görevinde bulunan baba Berdimuhamedov hafta sonu, normal süresi 2024’te olan devlet başkanlığı seçimlerini beklemeyeceğini ve “genç neslin başa geçmesinin önünü açmak istediği” için erken seçim kararı aldığını duyurmuştu.

Oğul Serdar Berdimuhamedov’un adaylığı, ülkenin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını kazanmasından bu yana tek başına iktidar partisi olan Demokrat Parti’nin 9. Olağanüstü Kongresi’nde karara bağlandı.

1981 doğumlu Serdar Berdimuhamedov, 2016’dan beri Türkmenistan parlamentosunda parlamenter olarak bulunuyor. 2018’de Dışişleri Bakan Yardımcılığına, 2020’de Sanayi ve İnşaat Bakanlığına getirilen Serdar Berdimuhamedov, 2021 Şubat’ından bu yana başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Türkmenistan’da devlet başkanı yedi yıllık görev süresi için halk tarafından seçiliyor. Türkmenistan makamları, 2017’deki son devlet başkanlığı seçimlerini Gurbanguli Berdimuhamedov’un %97,69 oy oranıyla kazandığını ilan etmişti.

- Advertisment -