Ana SayfaHaberlerGündemÜç Batılı ülke İstanbul’daki konsolosluk binalarını kapattı… Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı: “Üç...

Üç Batılı ülke İstanbul’daki konsolosluk binalarını kapattı… Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı: “Üç IŞİD üyesi Türkiye’ye girdi, eylem yapacak”

İngiltere ve Hollanda’nın ardından Almanya da “Olası protesto gösterileri ve Batılı hedeflere yönelik artan tehdit' gerekçesiyle İstanbul’daki konsolosluk binasını kapattı. Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı Bedros Şirinoğlu yaptığı açıklamada üç IŞİD üyesinin Türkiye’ye girdiğini, ruhani ve sivil liderlere eylem yapılacağını duyurdu, bu nedenle koruma sayısının artırıldığını belirtti.

ABD, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç 27 Ocak’ta Türkiye’ye seyahat planlayanlar için uyarı yayımlamıştı.

ABD’den gelen uyarıda şunlar kaydedilmişti:

“Avrupa’da son zamanlarda Kuran yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, vatandaşlarını teröristlerin Türkiye’deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Teröristler, ibadet yerlerini veya Batılıların sık sık ziyaret ettiği yerleri hedef alarak, çok az uyarıda bulunarak veya hiç uyarı vermeden saldırabilirler.”

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’de olası saldırılara ilişkin güvenlik uyarısının ardından bir açıklama yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Kuran yakma eylemlerinden sonra “güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı” belirtildi, IŞİD ve El Kaide’nin bu olayları gerekçe göstererek pek çok ülkede eylem arayışında olduklarına dair bilgilerin değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu konuyla ilgili olarak, Türkiye için güvenlik uyarısı yapan mezkur ülkeden ve diğer pek çok ülkeden, dönem dönem tarafımıza iletilen istihbari bilgiler titizlikle kıymetlendirilmektedir” denildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı dün (31 Ocak), 29 Ocak’taki seyahat uyarısını tekrar güncelledi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Batılı ülke vatandaşlarının özellikle büyük şehirlerde saldırıların hedefi olma veya saldırılara maruz kalma ihtimali bulunmaktadır. Şu anda İstanbul’da kiliselere, sinagoglara, Büyükelçiliklere/Konsolosluklara ve Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere yönelik terör saldırıları tehdidi artmış durumdadır. İstanbul’daki İngiliz Başkonsolosluğu da şu anda önlem olarak halka açık değildir. Vatandaşlarımıza dikkatli olmalarını, yerel güvenlik yetkililerinin tavsiyelerine uymalarını, medyada çıkan haberleri ve güncel uyarıları takip etmelerini önermekteyiz.”

Yine dün, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ‘İstanbul başta olmak üzere Batılı hedeflere, diplomatik temsilciliklere ve ibadethanelere saldırı tehdidinin arttığı’ belirtilmiş, İstanbul’daki Hollanda Konsolosluğu geçici olarak hizmete kapatılmıştı.

Bugün de (1 Şubat) İstanbul’daki Almanya Konsolosluğu ‘güvenlik’ gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı. Konsolosluğun 3 Şubat’a kadar kapalı olacağı, vize ve pasaport işlemlerinin iptal edildiği kaydedildi.

Öte yandan Ermeni Vakıflar Birliği (ERVAP) ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu üç IŞİD üyesinin Türkiye’ye girdiğini, Ruhani ve sivil liderlere suikast girişimi olacağını söyledi.

Şirinoğlu, “Şu an 4 ayrı korumam var. Ben tedirgin değilim. Devletimiz gereken önlemi almıştır. Bu kişileri yakalar” dedi.

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre “Moralinizi bozmak istemem fakat aldığım duyumları size iletmek zorundayım” diyen Şirinoğlu, Ermeni cemaat başkanlarının bulunduğu bir gruba gönderdiği mesajda şunları yazdı:

“Askeri eğitim almış üç DEAŞ militanı ülkeye giriş yapmış. Amaçları ruhani ve sivil liderlere ses getirecek suikast girişimi. Bu nedenle toplu kültürel gösterilere, okullara dikkat etmemiz lazım. İmkân dahilinde tedbirimizi alalım. Cemaatleri ilgilendiren etkinliklere 2-3 aya kadar ara vermemizde fayda var. Bu nedenle 6 Şubat’taki toplantımızı iptal ediyorum. Bu zaman zarfında tüm dernek faaliyetlerini de kişiler yakalanana kadar yapmamanızı tavsiye ederim.

“Dün Emniyet bana verdiği koruma sayısını arttırdı. Söz konusu saldırı bilgisi korumalarıma verilmiş. Şu an 4 ayrı korumam var. Ben tedirgin değilim. Devletimiz gereken önlemi almıştır. Bu kişileri yakalar. Üzüldüğüm şey uyardığım cemaat liderlerinin bunu yayması. Cemaat başkanlarına attığım mesajımın devamında ‘ortalığı paniğe vermeyin. Etkinlikleri domuz gribi vs var diyerek erteleyin’ dedim.”

- Advertisment -