Ana SayfaHaberlerUğur Mumcu'yu anma töreninde Ali Kemal tartışması

Uğur Mumcu’yu anma töreninde Ali Kemal tartışması

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Uğur Mumcu’yu anma töreninde Kuvayı Milliye karşıtı yazıları nedeniyle 1922 yılında İzmit’te Sakallı Nurettin Paşa’nın talimatıyla linç edilip öldürülen gazeteci Ali Kemal’in isminin ekrana yansıtılan “basın şehitleri” listesinde yer almasına salondan tepkiler geldi. Ali Kemal’in adı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “basın şehitleri” listesine eklenmiş, tepkiler üzerine listenin adı “öldürülen gazeteciler” olarak değiştirilmiş ama Ali Kemal’in adı çıkartılmamıştı.

24 Ocak 1993’te evinin önünde, aracına bomba yerleştirilerek katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün otuzuncu yıldönümünde Kadıköy Belediyesi’ne ait Caddebostan Kültür Merkezi’nde anıldı.

Karar’dan Furkan Uzun’un haberine göre bir izleyici, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın açılış konuşmasını yaptığı sırada salondaki ekrana yansıtılan “basın şehitleri” listesinde Kuvayı Milliye karşıtı yazıları nedeniyle Sakallı Nurettin Paşa’nın talimatıyla 4 Kasım 1922’de linç edilerek öldürülen gazeteci Ali Kemal’in yer almasına tepki gösterdi. “Mustafa Kemal karşıtı Ali Kemal’i anıyorsunuz” diye bağıran izleyici salonu terk etti. Hemen ardından başka bir kişi Odabaşı’na “Ali Kemal denen şerefsizi anıyorsunuz” diye bağırdı.

Belediye başkanı özür diledi

Gelen sert tepkiler üzerine ekrana yansıtılan listeyi görmediğini söyleyen Odabaşı, “Yanlışlık varsa özür dilerim. Videoyu hazırlayan arkadaşlar yanlışlık yaptıysa özür dilerim” dedi.

Özür konuşmasının ardından bir izleyici Odabaşı’ndan videoyu hazırlayan kişinin görevden alınmasını talep etti.

Bu sözlere sinirlenen Odabaşı, sesini yükselterek “Bırakın da kimin görevine son verip vermeyeceğimize biz karar verelim. Uğur Mumcu’yu anma törenindeyiz. Uğur Mumcu’yu analım” dedi.

Tartışmanın ardından gazeteci İsmail Saymaz anma etkinliği kapsamında bir konuşma yaptı. Daha sonra sanatçı Erdal Güney bir konser verdi.

Liste Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden

1988’de açılan Basın Müzesi’ndeki Basın Şehitleri Galerisi’ne 2000 yılında Ali Kemal’in adı da eklenince tartışmalar yaşanmıştı.

Ali Kemal’in adı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) listesine de eklenmiş, Kemalist kesimden gelen tepkiler üzerine listenin adı daha sonra “Öldürülen Gazeteciler” olarak değiştirilmişti.

- Advertisment -