Ana SayfaHaberlerZelensky İstanbul'da; Erdoğan: Ukrayna NATO üyeliğini hak ediyor

Zelensky İstanbul’da; Erdoğan: Ukrayna NATO üyeliğini hak ediyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Zelensky'i İstanbul'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Baykar CEO'su Haluk Bayraktar karşıladı. Zelensky daha sonra Vahdettin Köşkü’nde Erdoğan’la buluştu. Erdoğan: "2014'te Kırım'ın ilhakından bu yana Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi tüm platformlarda ifade ettik. Dayanışmamızı yaptığımız yardımlarla sergiledik. Ukrayna, NATO üyeliğini hak ediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barışa tekrar dönülmesi en samimi arzumuzdur."

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine İstanbul’a geldi.

Zelensky’i İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Baykar CEO’su Haluk Bayraktar karşıladı.

Resim
Resim

Zelensky, görüşme öncesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile barış formülü konusundaki pozisyonların koordinasyonu, NATO Zirvesi, güvenlik garantileri, Tahıl Anlaşması, Ukrayna’nın yeniden inşası ve Türk ve Ukraynalı şirketler arasındaki savunma sözleşmeleri konularını ele alacaklarını söyledi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’i kabul etti.

Resim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetine icabetle İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i Vahdettin Köşkü’nde törenle karşıladı. ( Murat Kula – Anadolu Ajansı )

Görüşmenin ardından Erdoğan ile Zelensky ortak basın toplantısı yaptı.

Erdoğan:

“Bu savaşı reddettiğimizi kayda geçirdik. 2014’te Kırım’ın ilhakından bu yana Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteğimizi tüm platformlarda ifade ettik. Dayanışmamızı yaptığımız yardımlarla sergiledik.

“Ukrayna, NATO üyeliğini hak ediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barışa tekrar dönülmesi en samimi arzumuzdur. Hayatını kaybeden tüm Ukraynalılar için başsağlığı diliyorum. Savaşın sona ermesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz.

“Esir mübadelesi konusunda Rusya ile de görüşüyorum. Önümüzdeki ay Putin Türkiye’ye gelecek ve konuşacağız ama öncesinde telefon görüşmelerinde de bu konuyu gündeme alacağız. Esir mübadelesi bizim için öncelikli konulardandır. Takipçisiyiz ve temenni ederiz ki kısa zamanda bir netice alalım.”

Zelensky:

“Bir barış planını hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye, liderliği üstlenmeye hazır.

Türkiye’ye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan değişmez desteği nedeni ile minnettarım.”

- Advertisment -