Ana SayfaHaberlerDünyaUkrayna Dışişleri Bakanı, savaş tankı vermeyen Almanya’ya tepkili: “Kyiv’i korkutmayan, fakat Berlin’i...

Ukrayna Dışişleri Bakanı, savaş tankı vermeyen Almanya’ya tepkili: “Kyiv’i korkutmayan, fakat Berlin’i korkutan şey nedir?”

Ukrayna, taleplerine rağmen Leopard ve Marder türü savaş tanklarını vermeyi reddeden Almanya’ya tepki gösterdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba sosyal medyadan yaptığı açıklamada Almanya’nın bahane ve korkularla taleplerini ertelediğini söyledi, “Kyiv’i korkutmayan, fakat Berlin’i korkutan şey nedir” diye sordu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bu hafta Ukrayna’yı ziyaret etmiş, fakat savaş tankı talepleri konusunda net bir açıklama yapmamıştı.

Almanya, Ağustos 2022 itibariyle Ukrayna’ya 10 obüs, uçaksavar sistemleri ve ağır silahlardan oluşan toplam 1.2 milyar dolarlık silah yardımı yapsa da Ukrayna’nın talep ettiği Leopard ve Marder savaş tanklarının Ukrayna’ya verilmesi konusunda uzun bir süredir sessiz. Ukraynalılar ve Batılı diplomatlar, ABD’nin 25 milyar dolarlık askeri yardım yapmasına rağmen Almanya’nın 1.2 milyar dolarda kalmasını eleştiriyor, Almanya’nın daha fazla destek vermesi gerektiğini söylüyor.

Bu hafta Alman Dışişleri Bakanı Baerbock’un Ukrayna ziyaretinde de Ukraynalı mevkidaşı Kuleba tank konusunu gündeme getirdi, ancak Almanya konu hakkında uzun bir süredir net bir açıklama yapmıyor.

Politico’nun haberine göre Alman medyasında Ukrayna konusunda görüş bildiren isimler, Ukrayna’nın cephedeki başarısının uzun sürmeyeceğini, çözümün politik bir uzlaşıda olduğunu belirtiyor. Alman siyaset bilimci Johannes Varwick, sosyal medya hesabından “popüler olmayan görüş” diyerek paylaştığı tweeti’nde Rusya’nın uzun vadede başarılı olacağını söyledi. Varwick’e yanıt veren Ukrayna’nın Almanya büyükelçisi ise “Popüler olmayan görüş: S*ktir git” dedi.

Alman yetkililer, hiçbir ülkenin Ukrayna’ya tank sağlamadığını belirtirken, Ukraynalılar başka hiçbir ülkenin Almanya kadar kaliteli tank üretemediğini ve bu askeri yardımın çok kritik olduğunu söylüyor.

- Advertisment -