Ana SayfaHaberlerUkrayna doğumlu ABD Kongre üyesi Victoria Spartz’den iddialar: Zelensky’nin ofisinde Rus ajanı...

Ukrayna doğumlu ABD Kongre üyesi Victoria Spartz’den iddialar: Zelensky’nin ofisinde Rus ajanı var, Biden ve Zelensky tiyatro oynuyor

Ukrayna doğumlu ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Victoria Spartz, yaptığı basın açıklamalarıyla ABD ve Ukrayna yönetimine çok sert eleştiriler yöneltti. Spartz’a göre Biden ve Zelensky Rus işgaline karşı ciddi bir stratejiye sahip değil ve tiyatro oynuyor. Spartz ayrıca Zelensky’nin 2020 Şubat’ta göreve getirdiği Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanı Andrii Yermak’ın Rusya’ya bilgi sızdırdığını iddia etti ve soruşturulmasını talep etti.

Ukrayna doğumlu ilk ABD Kongre üyesi olan Victoria Spartz, Biden’a hitaben yazdığı mektupta Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanı Andrii Yermak’ın hakkında Belarus ve Rusya’ya Wagner Grubunun yakalanmasına yönelik operasyon konusunda bilgi sızdırdığı iddiaları olduğunu belirtti. Spartz ayrıca Yermak hakkındaki Rusya ile işgal öncesindeki barış müzakerelerini sekteye uğrattığı, Şubat 2021’de işgalin başlayacağına dair gelen Batı istihbaratını Ukraynalı yetkililer nezdinde etkisiz kılmaya çalıştığı, acil askeri ihtiyaçların orduya aktarılmasını bürokratik engellerle yavaşlattığı, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Oleg Tatarov’u yolsuzlukla mücadele birimine atadığı gibi iddialardan da mektubunda bahsetti.

Victoria Spartz ayrıca gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinin ardından Biden ve Zelensky’nin tiyatro oynamayı bırakması, ABD’nin silah ve finansal yardımlarının Ukrayna’da nasıl kullanıldığına dair detaylı bir Kongre denetim mekanizması kurulması ve Rus işgaline karşı uzun vadeli bir stratejinin kurulması gerektiğini de belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Victoria Spartz’ın açıklamalarını kınadı: “Spartz, Ukraynalıların acıları ve savaş üzerinden temelsiz iddialarla politik çıkar elde etmeye çalışmamalı.” Bakanlık ayrıca Spartz’ın iddialarının Kremlin propagandası olduğunu açıkladı. Spartz da yanıt verdi: “Bu kadar yüksek perdeden bir cevap haklı olduğumu gösteriyor.”

- Advertisment -