Ana SayfaHaberlerDünyaUkrayna Kırım temsilcisi: “Rusya, seferberlikle Kırım Tatarlarını cepheye sürüp yok etmek istiyor,...

Ukrayna Kırım temsilcisi: “Rusya, seferberlikle Kırım Tatarlarını cepheye sürüp yok etmek istiyor, Cuma namazlarını toplu kılmayın, askere alınabilirsiniz”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Temsilcisi ve Kırım Tatarı Tamila Tasheva, Rusya’nın 2014’ten beri işgal ettiği Kırım’da askeri seferberlik hükümlerinin ağır bir şekilde uygulandığını, bir günde 1000 kişinin askere alındığını ve celplerin özellikle Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelere, köylere çıkartıldığını söyledi: “Askere çağrılmamak için kamusal alanlardan uzak durun, Cuma namazını cemaat ile kılmayın, işgalciler her yerde asker toplayıp savaşa gönderiyor.”

Ukrayna, Rusya’nın kısmi seferberlik kararının Kırım’da sertlikle uygulandığını ve özellikle Kırım Tatarlarının hedef alındığını açıkladı. Kırım, 2014 yılından beri Rusya’nın işgali altında. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Temsilcisi ve Kırım Tatarı Tamila Tasheva, Kırım Tatarlarını askere alınmamak için kamusal alanlardan uzak durmaya, Cuma namazını cemaat ile kılmamaya çağırdı.

Tasheva ve Ukraynalı Kırım Tatar örgütleri, Rus yetkililerin okulları, pazarları, iş yerlerini basıp erkekleri gelişigüzel askere çağırdıklarını aktardı. Bir Kırım Tatar köyü olan Zuya’da 100 erkek askere çağrıldı, Rus yetkililer bir okula ders sırasında girip bütün erkek öğretmenlere askerlik celbi tebliğ etti. Tatar yetkililer, 18-50 yaş arasındaki bütün erkeklerin sağlık vb durumlarına bakmaksızın askere çağrılabileceğini vurguladı.

Tasheva, Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı davrandığını söyledi: “İşgal altındaki topraklardaki insanlar savaşa gönderilmemeli. Cenevre Sözleşmeleri’ne aykırı bu uygulama.”

- Advertisment -