Ana SayfaHaberlerDünyaUkrayna krizi derinleşiyor, ABD savaş gemileri Karadeniz yolunda

Ukrayna krizi derinleşiyor, ABD savaş gemileri Karadeniz yolunda

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Karadeniz’e iki savaş gemisi göndermek için Montrö Antlaşması gereği Türkiye’den izin almak için başvurduğu iddialarını doğruladı. Rusya’dan ise “Donbass’ta bir katliam olursa müdahale ederiz” uyarısı geldi.

Bu sabah Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklama, Ukrayna’da Rusya ile ABD’nin başını çektiği Batı güçleri arasındaki gerilimin sıcak bir çatışmaya dönme ihtimalini güçlendirdi.

Açıklamada, ABD’nin iki hafta önce iki savaş gemisinin Boğazlardan geçerek Karadeniz’e gideceği yönünde bildirimde bulunduğu, gemilerin 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacakları belirtildi.

CNN televizyonu dün (8 Nisan) ismi açıklanmayan bir Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberde ABD’nin Ukrayna krizinde Kiev’e destek için Karadeniz’e savaş gemileri göndereceğini ve Washington’ın bu konuda, Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Ankara’ya bildirimde bulunduğu iddia edilmişti.

Dışişleri’nin açıklamasıyla birlikte bu bilgi teyit edilmiş oldu.

Dün, Rusya tarafından da gerilimi yükseltici açıklamalar geldi.

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, gerekirse, soydaşlarını korumak için Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesindeki gelişmelere müdahale edebileceklerini söyledi.

Dmitriy Kozak, “Her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir” dedi.

Kozak, “Eğer Devlet Başkanımız Putin’in dediği gibi Donbass’ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız” diye konuştu.

Merkel-Putin görüşmesi

DW’nin haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Perşembe günü bir telefon görüşmesi yaparak Ukrayna konusunu ele aldılar. Federal Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer, Merkel’in görüşmede, Moskova’ya tansiyonu düşürmek için sınırdaki birliklerini azaltma çağrısı yaptığını kaydetti. Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin’in Ukrayna’yı suçlayarak, Kiev’in ön cephede kasıtlı olarak durumu kızıştıran provokatif eylemlerine dikkat çektiği belirtildi.

Zelenskiy’den Donbass cephesine ziyaret

Ukrayna ile ilgili endişeler artarken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gerilimin tırmandığı ülkenin doğusundaki Donbass cephesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Başkomutan olarak bu zor zamanlarda Donbass’ta askerlerimizin yanında olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -