Ana SayfaHaberlerUkrayna Rus mevzilerini Bayraktar SİHA’larıyla vurdu: Rusya’dan Türkiye’ye serzeniş

Ukrayna Rus mevzilerini Bayraktar SİHA’larıyla vurdu: Rusya’dan Türkiye’ye serzeniş

Dün Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, envanterinde bulunan Donbass’ta bulunan Rus yanlısı ayrılıkçı güçleri ilk kez Bayraktar TB2 SİHA’lar ile vurdu. Kremlin Sözcüsü “bu tür silahların bölgeyi istikrarlaştıracağına dair endişelerimiz haklı çıktı” dedi, Dışişleri Bakanı Lavrov “Araştırıyoruz” dedi. Almanya Dışişleri ise Ukrayna’ya Minsk Anlaşmasını hatırlattı ve “İHA’lar sadece AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) misyonu tarafından kullanılabilir” dedi.

Ukrayna’ya ait Bayraktar TB2 SİHA’lar, Donbass’ta bulunan Granitnoye köyündeki Rus yanlısı ayrılıkçı güçlere ait topçu bataryasını hedef aldı.

Dün ilk kez Ukraynalı Blogger Roman Donik tarafından paylaşılan ve sonrasında medyaya düşen video ve bilgilere göre Ukrayna’ya ait Bayraktar TB2 SİHA’dan yapılan atış 15 km’yi aşan uzaklıktan gerçekleştirildi. Bu, atışın maksimum mesafeden atıldığına işaret ediyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan bir açıklamaya göre ise Rus yanlısı güçler gün içerisinde toplamda 7 kez ateşkes rejimini ihlal etti. Bu ihlallerin dördünde ise Minsk Anlaşmalarınca kullanımı yasaklanan silahlar kullanıldı.

Ukrayna Genelkurmay’ının Facebook hesabından yapılan açıklamada, “26 Ekim 2021’de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Baş Komutanı Valeriy Zalujnıy’ın emriyle Birleşik Kuvvetler Operasyonu’nun yürütüldüğü bölgede Bayraktar tipi keşif ve taarruzi insansız hava araçları ilk kez muharebe amaçlı kullanıldı” denildi.

Peskov ve Lavrov’dan açıklamalar: Endişelerimiz haklı çıktı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Baykar Savunma’dan sipariş ettiği Bayraktar TB2 tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) sistemlerinin ilk partisini Temmuz ayında teslim almıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kiev’e “bu gibi silahlar tedarik edilmesinin ülkenin güneydoğusununu istikrarlaştıracağı şeklindeki endişelerinin haklı çıktığını” söylemişti.

Peskov, “Bu da sadece istikrarsızlaşmaya neden olur ve asla Ukrayna içindeki bu sorunun çözülmesini sağlamaz” ifadelerini kullanmıştı.

Lavrov ise bir başka basın toplantısında “Şu anda bu bilgiyi inceliyoruz. Kiev yönetiminin peş peşe yaptığı son açıklamalardan neyin gerçek, neyin uydurma olduğunu anlamak çok zor” dedi.

Almanya Dışişleri: İHA’lar yalnızca AGİT Misyonu tarafından kullanılabilir

Almanya Dışişleri Sözcüsü Andre Sasse ise şu cümleleri kullandı:

“Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Donbas’ta Bayraktar insansız hava aracı kullandığından haberdar olan Almanya, İHA’ların sadece Minsk anlaşmaları doğrultusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) izleme misyonu tarafından kullanılabileceğini vurgulamaktadır.”

“Erdoğan’ın Türkiye’yi öylece Rusya’nın hizasına getireceği kanısında olanlar bir durup  düşünmeli”

Kings College’ın Avrupa Çalışmaları departmanından Alexander Clarkson, Twitter’da yaptığı paylaşımlarda Ukrayna’nın Rusya yanlısı güçlerle savaşırken Türkiye’nin teknolojisinden faydalanmasının ezber bozucu bir gelişme olduğunu vurguladı:

“Ukrayna, Bayraktar drone tasarımları geliştirmek için Türkiye ile birlikte çalışıyor ve Ukrayna Ordusu, Rus destekli kuvvetleri Türkiye tarafından sağlanan TB2 insansız hava araçlarından füzelerle vuruyor. Erdoğan’ın Türkiye’yi koşulsuz olarak Rusya ile aynı hizaya getireceği fikrinde olanlar bir durup düşünmeli.

“Ukrayna, Rusya konusunda ABD ve AB’ye olan güvensizliğine karşı bir önlem olarak Türkiye ile askeri ilişkiler kurarken, Türkiye Rusya’nın bölgedeki emellerini dengelemek için Ukrayna’nın askeri gücünü genişletmeye yardım ediyor. Bu DC’ye ve Brüksel’e biraz fikir vermeli.”

- Advertisment -