Ana SayfaHaberler“Ukrayna’nın vurduğu anaokulu” diye sunulan bölge Ukrayna egemenliğinde: Sahte bayrak operasyonu mu?

“Ukrayna’nın vurduğu anaokulu” diye sunulan bölge Ukrayna egemenliğinde: Sahte bayrak operasyonu mu?

Rusya yanlısı bir sosyal medya kampanyası sonucu “Ukrayna Lugansk’ta anaokulu vurdu” diye paylaşılan bölgenin Ukrayna egemenliğinde olduğu ortaya çıktı. 2014’te Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ülkenin doğusundaki Lugansk yerel ağlarında başlayan dezenformasyon kampanyası akıllara Pentagon Sözcüsü Kırby’nin geçtiğimiz günlerde bahsettiği Rusya’nın Ukrayna müdahalesini meşrulaştırmak için “sahte bayrak” operasyonu kurgulayabileceği istihbaratını getirdi. Öte yandan Rusya ABD Büyükelçi Yardımcısını sınır dışı etti.

Donbass bölgesinde Ukrayna egemenliği altındaki bölgelerden Stanytsia Luhanska yerel yönetiminin içinde bulunan Novaya Kondrashovka köyü Rusya yanlısı güçler tarafından vuruldu. Bombardımanda bir anaokulu hedef oldu.

Saldırının anaokulunda ders saatinden erken gerçekleşmesi sayesinde öğrencilerden yaralı olmazken, iki eğitimci yaralandı.

Bombalanan köy, 2014’te Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya dahil uluslararası kamuoyu tarafından resmen kabul edilmeyen Lugansk bölgesel otoritesinin egemenlik alanına çok yakın.

Bu durumun da yayılmasını hızlandırdığı bir dezenformasyon kampanyası sonucu Rusya yanlıları sosyal medya mecralarında olayı “Ukrayna Ordusu Lugansk bölgesinde bir anaokulu bombaladı” şeklinde sunuldu. Rusça dezenformatif sosyal medya paylaşımlarında Rusyalı milliyetçi ve Stalinist görüşleriyle tanınan siyasetçi Zakhar Prilepin öne çıktı.

https://twitter.com/erknoncn/status/1494223997805940739?s=20&t=fLM-HwKrs-mwvVZrK1RpCA

Ukrayna askeri birimleri kurumsal sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak vurulan anaokulunun Ukrayna’ya ait bir bölge olduğunun anlaşılmasını sağladı.

https://www.facebook.com/pressjfo.news/posts/314095817412402

Ukrayna askeri birimleri iki sivilin yaralandığını, altyapının hasar görmesi nedeniyle köyün yarısının elektriksiz kaldığını ve sivillerin sığınaklara tahliye edildiğini açıkladı.

Olayın gerçeği, Stanytsia Luhanska yerel yönetim başkanı Albert Zinchenko tarafından da doğrulandı.

https://www.facebook.com/proliskamission/posts/3213434932271132

Geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal için bir yanıltma operasyonu gerçekleştirebileceği istihbaratı aldıklarını açıklamıştı. Kırby; Rusya tarafından Ukrayna hükümetinin, ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinde Rusça konuşan gruplara saldırdığını gösteren dezenformatif içerikler üretilebileceğini ve bununla Donetsk, Lugansk gibi Rusya’ya yakın yerel otoritelerin Rusya’yı askeri müdahaleye çağırmasına olanak sağlanabileceğini açıklamıştı.

Rusya ABD Büyükelçi Yardımcısını sınır dışı etti

Rusya ABD Büyükelçi Yardımcısı Bartle Gorman’ı sınır dışı etti. RIA haber ajansı, ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya dayanarak, Washington’un karara misilleme yapacağını duyurdu. Rusya’nın sınır dışı için gerekçesi henüz bilinmiyor. 

- Advertisment -