Ana SayfaHaberlerUkrayna’ya gönüllü giden eski İngiltere askeri: “Burası ‘Call of Duty’ değil”

Ukrayna’ya gönüllü giden eski İngiltere askeri: “Burası ‘Call of Duty’ değil”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin Rusya işgaline karşı Ukrayna’nın direnişine destek vermek için yabancı gönüllülere yaptığı çağrı sonrası ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden eski askerler Ukrayna’ya gidiyor. “Ben sadece, Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna halkına yardım etmek istiyorum. Kadın ve çocukların acımasızca bombalanmasına seyirci kalamazsınız” diyen 25 yaşındaki eski İngiltere askeri Thomas, ‘macera’ olsun diye Ukrayna’ya gitmeyi düşünenleri de bir video oyunları serisine göndermeyle uyardı: “Burası ‘Call of Duty’ değil.”

Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrası, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin, işgale karşı savaşmak isteyen askeri deneyimi olan yabancı gönüllülere yaptığı çağrı üzerine Ukrayna’ya giden ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden eski askerler Rusya işgaline karşı direniş için gönüllü Ukraynalı sivillere eğitim veriyor.

İngiltere ordusunda 4 yıl görev yapıp ayrıldığını söyleyen 25 yaşındaki Thomas, Mail on Sunday’e şunları söyledi:

“Ben tereddüt etmedim. İyi bir deneyimim var, özellikle barışı koruma konusunda. Ama en önemli şey, bu durumlarda ihtiyacınız olan eğitim ve tıbbi bilgiye sahip olmam.

“Buradaki adamlar çok cana yakın ve tecrübesi olmayanlara verdikleri eğitim benzersiz. Burada iyi insanlar var, eski özel kuvvetlerden İngiliz ve Amerikalılar.

“Hepsinin farklı becerileri var ve bilgilerini paylaşıyorlar, bu da gelen ve herhangi bir askeri deneyimi olmayan kişiler için harika.

“Ben sadece, Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna halkına yardım etmek istiyorum. Kadın ve çocukların acımasızca bombalanmasına seyirci kalamazsınız.”

Thomas, Ukrayna’ya gitmek ve ‘sadece heyecan için’ savaşmak isteyenlere de bir çağrı yapıyor:

“Onlara tavsiyem evde kalmaları ve İngiltere’de insani yardım çalışmaları yapmaları. Başka şekillerde yardım edebilirsiniz. Buraya gelip muhtemelen kendinizi öldürmenin bir anlamı yok.

“Burası ‘Call of Duty’ değil. Bu gerçek ve Ruslar ekran grafikleri değil. Silahları var ve ateş edip öldürmeye hazırlar.”

Thomas’ın da aralarında bulunduğu grubun Ukrayna’ya gelişlerini, ağırlıklı olarak Gürcistanlı eski askerlerden oluşan Gürcistan Ulusal Lejyonu adlı bir gönüllüler topluluğu organize ediyor.

Gürcistan Ulusal Lejyonu, 2014 yılında Donbass Savaşı’nda Ukrayna safında çatışmalara girerek kuruluşunu ilan etmişti. Topluluğun liderliğini eski bir Gürcistanlı subay Mamuka Mamulaşvili yapıyor. Topluluk üyesi Gürcistanlı eski askerler de Ukraynalı sivillere askeri eğitim veriyor.

Thomas ve bir başka İngiltere vatandaşı gönüllü James, Mamuka Mamulaşvili (ortadaki) ile birlikte

Kyiv’de bir askeri eğitimden

Geçtiğimiz günlerde Polonya sınırında Kyiv’e gitmek için beklerken gazetecilere konuşan, geçmişte Birleşik Krallık Kraliyet Deniz Piyadeleri birliğinde görev yapmış eski bir İngiltere askeri de “Bu, üçüncü dünya savaşının başlangıcı, öylece oturup izleyemezsiniz. Kendimi yardıma gelmeye mecbur hissettim” diye konuşmuştu.

Eski Kraliyet Deniz Piyadeleri Kyiv’e giderken tren istasyonunda gazetecilere konuşmuştu

- Advertisment -