Ana SayfaHaberlerDünyaUlf Kristersson İsveç’in yeni başbakanı seçildi; sağ koalisyon radikal sağın desteğiyle güvenoyu...

Ulf Kristersson İsveç’in yeni başbakanı seçildi; sağ koalisyon radikal sağın desteğiyle güvenoyu aldı

Bugün (17 Ekim) İsveç Parlamentosu’nda düzenlenen oylamada 176 milletvekilinin desteğini alan Ulf Kristersson liderliğindeki sağ koalisyon güvenoyu alarak göreve başladı. Ilımlılar Partisi lideri Kristersson, Liberallerle Hıristiyan Demokratlar’ın kabinede yer aldığı, radikal sağ İsveç Demokratları Partisi’nin de dışarıdan destek verdiği bir sağ koalisyonun başbakanı olacak.

14 Ekim’de İsveç’te sağ partiler arasında yeni hükümet için koalisyon anlaşması yapılmıştı. Mecliste bir milletvekili farkıyla çoğunluğu kazanan Liberaller, Hıristiyan Demokratlar ve Ilımlılar, radikal sağcı İsveç Demokratlarının desteğini alarak bir azınlık hükümeti kurmaya karar vermişti. Yapılan koalisyon anlaşmasıyla Ilımlılar lideri 58 yaşındaki Ulf Kristersson’un başbakan olmasına karar verilmişti.

Bugün (17 Ekim) düzenlenen güvenoyu oylamasında sağ koalisyon güvenoyu aldı ve Ulf Kristerrson sosyal demokratlardan iktidarı devralarak İsveç’in yeni başbakanı oldu.

Radikal sağ İsveç Demokratları kabineye üye vermese de hükümeti dışarıdan destekleyecek ve politikalarının hükümette etkili olması için çalışacak. Yeni hükümetin önceliği vergilerin düşürülmesi ve sokak çeteleriyle mücadele olacak. Yeni hükümet daha fazla nükleer santral inşa edecek, göç şartlarını ağırlaştıracak.

İsveç Demokratları’nın azınlık hükümetini mecliste destekleyeceğini açıklamasıyla İsveç tarihinde ilk kez bir radikal sağ parti hükümetin kurulmasında etkin rol oynamış oldu.

- Advertisment -