Ana SayfaHaberlerDünyaUluslararası LGBTİ STK’sı Çin’den korktu, Tayvan Onur Yürüyüşü iptal edildi, Tayvanlı eşcinseller...

Uluslararası LGBTİ STK’sı Çin’den korktu, Tayvan Onur Yürüyüşü iptal edildi, Tayvanlı eşcinseller tepkili

Küresel çapta faaliyet gösteren ve farklı ülkelerde onur yürüyüşleri organize eden InterPride adlı LGBTİ sivil toplum kuruluşu, siyasi tepkileri azaltmak amacıyla Tayvan’da düzenlenecek yürüyüşün isminden “Tayvan” kelimesini çıkarmak istedi, Tayvanlı eşcinseller karara tepki gösterdi ve yürüyüşün iptal edildiğini açıkladı.

2025 yılındaki Dünya Onur Yürüyüşü’ne InterPride ile birlikte ev sahipliği yapacak olan Tayvan’da, uluslararası aktivistler ile yerel eşcinseller arasında etkinlik ismi tartışması yaşandı. Uluslararası organizatör InterPride, onur yürüyüşünün adının “Tayvan Onur Yürüyüşü” olmaması talebini yerel aktivistlere iletti. Yerel eşcinsel aktivistler ise bunun gerçekte Çin’in talebi olduğunu, kararın Çin’in baskısıyla alındığını iddia etti ve etkinliği iptal etti: “Onur yürüyüşü gerçekleşseydi hem Tayvan hem Tayvanlı eşcinseller zarar görecekti.”

Tayvan Dışişleri Bakanlığı da InterPride’ın isim değişikliği kararını kınadı: “Bu kararla sadece Tayvanlıların hakları değil, Asya’daki bütün eşcinsellerin hakları zarar gördü. Bu politik kararı üzüntüyle karşılıyoruz.”

Tayvan, 2019’da eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Asya ülkesi olarak tarihe geçmişti. Etkinlik iptal edilmeseydi, InterPride’ın Asya’da düzenlediği ilk küresel onur yürüyüşü olacaktı.  

- Advertisment -