Ana SayfaHaberlerDünya"Unabomber" 81 yaşında hücresinde hayatını kaybetti

“Unabomber” 81 yaşında hücresinde hayatını kaybetti

Dahi bir matematik profesörü iken görevinden istifa edip, hazırladığı el yapımı bombaları posta ile kurbanlarına göndererek seri katile dönüşen “Unabomber” lakaplı Theodore Kaczynski, 1996 yılından bu yana kaldığı hapishane hücresinde 81 yaşında hayatını kaybetti. Kaczynski, sanayileşmeye ve endüstri toplumuna karşı çıkan, doğayı hayatın odak noktasına yerleştiren anarşizm anlayışını savunan 35.000 kelimelik bir manifesto yayımlamıştı.

1978 ile 1995 yılları arasında, gönderdiği bombalı paketlerle 3 kişinin ölümüne, 23 kişinin de yaralanmasına neden olduğu için ömür boyu hapis cezasına çarpıtılan “Unabomber” lakaplı Theodore Kaczynski, 1996 yılından bu yana bulunduğu cezaevinde 81 yaşında hayatını kaybetti.

Harvard’da burslu bir şekilde okuduktan sonra başarılı bir matematik profesörü olan Kaczynski, 1969 yılında 27 yaşındayken hiçbir açıklama yapmadan Kaliforniya Üniversitesi’ndeki görevinden istifa etti ve küçük bir kulübede elektrik, su ve ısıtıcı olmadan yaşamaya başladı. 

Kulübenin çevresine yapılan inşaatlar nedeniyle doğada barış içinde yaşamanın mümkün olmadığına karar veren Kaczynski, hazırladığı el yapımı bombaları paketleyerek kurbanlarına göndermeye başladı. 

Gönderdiği paketlerde kasıtlı olarak yanıltıcı deliller bırakan ve parmak izi bırakmamaya özen gösteren Kaczynski, 1978 ile 1995 yılları arasında düzenlediği 16 saldırı ile 3 kişinin ölümüne, 23 kişinin yaralanmasına neden oldu.  

1995 yılında basın kuruluşlarına bir mektup gönderen Kaczynski, teknolojiye karşı yazdığı 35.000 kelimelik “Endüstriyel Toplum ve Geleceği” adlı manifestosunu yayımlamaları halinde düzenlediği saldırılara son vereceğini açıkladı. FBI’ın okuyuculardan yazarı teşhis edebilecekler olabileceği nedeniyle yayımlanması tavsiyesi üzerine Washington Post, makaleyi 19 Eylül 1995’te yayımladı.

Şubat 1996’da FBI, Kaczynski’nin 1971’de yazdığı bir makale ile manifesto arasında benzerlikler tespit etti. 3 Nisan 1996’da düzenlenen operasyon ile Kaczynski, kulübesinde tutukladı. Kulübede bomba malzemeleri, elle yazılmış 40.000 günlük sayfası ve posta ile gönderilmeye hazır bir bomba bulundu.

Şartlı tahliye imkanı olmadan ömür boyu hapse çarpıtılan Kaczynski 14 Aralık 2021’de sağlık sorunları nedeniyle tedavisi için Colorado’daki hapishanesinden Kuzey Karolina’ya transfer edilmişti.

Ted Kaczynski’nin hayatını, bombalı eylemlerinı ve yakalanma sürecini anlatan Manhunt: Unabomber adlı bir Netflix dizisi bulunuyor.

- Advertisment -