Ana SayfaHaberlerDünyaÜrdün'de "darbe girişimi" iddiası: Prensi Hamza bin Hüseyin 'ev hapsinde'

Ürdün’de “darbe girişimi” iddiası: Prensi Hamza bin Hüseyin ‘ev hapsinde’

Pandemi ve Suriyeli mülteci krizi nedeniyle sosyal ve ekonomik zorluklarla boğuşan Ürdün’de, bu gece “ülkenin istikrarına yönelik tehdit” olarak adlandırılan bir komplo nedeniyle 20 kişi tutuklandı. Eski Veliaht Prens Hamza ev hapsine alındı.

Ürdün’de resmi kaynaklar tutuklamaların yapıldığı akşam boyunca Kral Abdullah’ın üvey kardeşi, eski Veliaht Prens Hamza’nın tuttuklanmadığını, sadece evinden çıkmaması ve sosyal medyayı kullanmamasının istendiğini ileri sürdüler ancak ilerleyen saatlerde çok gergin ve yorgun olduğu görülen Prens Hamza, “bu belki de son iletişimim” diyerek uydu bağlantısı aracığıyla sosyal medyada bir video paylaştı. Prens Hamza, kendisine uydu bağlantısının da kesileceğinin haber verildiğini söyledi.

Prens Hamza, ev hapsinde olduğunu gözler önüne seren videoda, Ürdün’de üvey kardeşi Kral Abdullah döneminde son 15-20 yıl boyunca yaşanan yönetim iflası, yolsuzluklar ve beceriksizlikten kendisinin sorumlu olmadığını söyleyerek, üvey kardeşinin iktidarı dönemindeki baskıcı rejimi eleştirdi.

Prens Hamza, bugün Genelkurmay Başkanının bugün evine gelerek, bazı toplantılardaki hükümete yönelik eleştiriler nedeniyle kendisine uyarıda bulunduğunu; evden çıkmaması ve sadece ailesinin ziyaret edip, sosyal medya paylaşımı yapmamasını istediğini; korumalarının görevden alındığını; internet ve telefon bağlantılarının kesildiğini; daha sonra bazı arkadaşlarının tutuklandığını anlattı. Prens Hamza, komplo ve dış bağlantılarla ilgisi olmadığını söyledi.

Prens Hamza, “Veliaht Prens” ünvanını, babası Merhum Kral Hüseyin’in İngiliz asıllı eşi Muna’dan olan oğlu Kral Abdullah’a sürpriz bir kararla transfer etmesinden önce 4 yıl boyunca taşımıştı.

Washington Post’un haberine göre, ülkeyi 1999 yılından bu yana yöneten Kral Abdullah’ı tahtından indirme amaçlı “karmaşık ve geniş kapsamlı bir plan” hakkında soruşturma devam ediyor ve yeni tutuklamalar yapılması bekleniyor.

Ürdün kraliyet ailesinin en az bir üyesinin yanı sıra kabile liderleri ve ülkenin güvenlik teşkilatının üyelerini içeren karmaşık ve geniş kapsamlı bir plan olarak tanımlanan komplo girişiminin hangi aşamada ortaya çıkarıldığı hakkında bilgi verilmedi. Komplonun, “İyi organize edilmiş ve dış bağlantılı” olduğunu söyleyen yetkili, dış bağlantılar konusunda ayrıntı vermedi.

Twitter’da ise bu bağlantıların BAE ile Suudi Arabistan’a uzandığı spekülasyonları yapıldı.

Washington Post’a bilgi veren istihbarat yetkilisi, amacı henüz netleşmeyen komplo soruşturması kapsamında tutuklananlar arasında Kral Abdullah’ın uzun süredir sırdaşı olan ve Maliye Bakanı olarak da görev yapan Bassem Awadallah ve Suudi Arabistan’ın eski kraliyet elçisi Sharif Hassan bin Zaid’in de bulunduğunu söyledi. Awadallah, Suudi veliaht prens Muhammed bin Salman’a da danışmanlık yaptı.

- Advertisment -