Ana SayfaHaberlerUygur Soykırımı gerekçesiyle Lordlar ve Avam Kamarası yasakladı, Çin heyeti Kraliçe’nin tabutunu...

Uygur Soykırımı gerekçesiyle Lordlar ve Avam Kamarası yasakladı, Çin heyeti Kraliçe’nin tabutunu ziyaret edemeyecek, anı defterini imzalamayacak

İngiliz hükümeti, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’i Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesine davet etti, Jinping ise Çin adına diplomatik bir heyetin cenazeye katılacağını açıkladı. Cenaze kapsamında yabancı heyetler önce Kraliçe’nin tabutunun bulunduğu Parlamento yerleşkesi içindeki Westminster Hall binasını ziyaret edecek, ardından Westminster Katedrali’ndeki törene katılacak. Fakat Çin heyeti Kraliçe’nin tabutunu ziyaret edemeyecek, anı defterini imzalamayacak, Parlamento binasındaki etkinliklere katılamayacak, çünkü Çin devlet yetkililerinin Parlamento binasına girmesi Uygur soykırımı gerekçesiyle Lordlar ve Avam Kamarası tarafından yasaklandı.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreninde Devlet Başkanı Şi Jinping’i temsilen törene katılan Çin heyetinin, diğer yabancı heyetlerin aksine Kraliçe’nin tabutunu ziyaret edip anı defterini imzalamayacakları, sadece Westminster Katedrali’ndeki cenaze törenine katılacakları belirtildi.

Kraliçe’nin cenazesi, törene kadar Parlamento yerleşkesi içerisinde bulunan Westminster Hall’de sergilenecek. Lordlar ve Avam Kamarası geçen sene Çin diplomatik temsilcilerinin Uygur Soykırımı nedeniyle Parlamento yerleşkesine girişini yasaklamıştı. Avam Kamarası Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada bu yasağın devam ettiğini açıkladı ve Çin heyetinin Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesi için dahi yerleşkeye girmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.

- Advertisment -