Ana SayfaHaberler“Uygurlar için Birleşmiş Milletler Göreve”

“Uygurlar için Birleşmiş Milletler Göreve”

Yakınları Çin’deki kamplarda bulunan Türkiye’deki Uygurlar, topladıkları on binlerce imzayla BM’ye Çin’le ilgili soykırımı araştırma komisyonu kurulması için başvuruyor. BM başvurusunun duyurusu için yapılan toplantıda konuşma yapan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Kavuncu, BM’ye sunulması için İYİ Parti olarak kendilerinin de imza topladıklarını söyledi. Aynı etkinlikte konuşan İHH yöneticisi Gülden Sönmez AK Parti’ye seslenerek, “Çin’le ilişkilerinize karşıyım” dedi.

Aile bireyleri Çin’deki kamplarda tutulan Uygurların oluşturduğu Kamp Mağdurları Platformu tarafından “Uygurlar için Birleşmiş Milletler Göreve” konulu program düzenlendi.

Dün akşam (9 Aralık) Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı İnsan Hakları Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü, İHH yöneticisi Gülden Sönmez, Türkistan-Der Başkanı Burhan Kavuncu, Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı İsa Güvendik’in de aralarında bulunduğu pek çok siyasi parti ve STK temsilcisi yer aldı.

“Soykırıma sessiz kalan tüm hükümetler, kurumlar zulmün sorumluluğunda pay sahibi olacak”

Kamp Mağdurları Platformu sözcüsü Mirzehmet İlyasoğlu, Londra’da görülen Uygur Mahkemesi’nden Çin’in “Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suç işlediği kararının çıktığını hatırlatarak, soykırımın durdurulması ve soykırım suçlularının cezalandırılması için 30’un üzerinde ilde topladıkları on binlerce imzayı BM İnsan Hakları Komisyonu’na göndereceklerini duyurdu.

İlyasoğlu konuşmasında “Şayet sırf ‘çıkar’ kaygısından dolayı devam eden soykırım dikkate alınmaz ve gereği yapılmazsa başta BM olmak üzere, bu soykırıma sessiz kalan tüm devletler, hükümetler, kurumlar bu zulmün sorumluluğunda pay sahibi olacaklardır” dedi.


İlyasoğlu’nun konuşması sırasında platform üyeleri, kamplarda tutulan yakınlarının resimleriyle sahnede bekledi

“Ayrılıkçı ve bölücü diyenleri şiddetle kınıyorum”

Etkinlikte konuşma yapan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu konunun kendileri için siyaset üstü bir mesele olduğunu belirterek, “Dedesinin fotoğrafını tutan Nursima kardeşimize, elinde çocuklarının resimlerini tutan o aksakallı amcamıza ayrılıkçı ve bölücü diyenleri şiddetle kınıyorum” dedi.

Kavuncu sözlerinin devamında, isim vermeden eski Başbakan Binali Yıldırım’ı kast ederek “Türk Dünyası heyetinin bir aksakalının Çin’in de bu teşkilatın bir üyesi olduğunu söylemesine anlam veremiyorum” dedi.

Kavuncu, İYİ Parti tarafından toplanan imzaları da BM’ye sunulması için Platform üyelerine teslim etti.

“Katil Türkiye’ye geldi”

İHH yöneticisi Gülden Sönmez konuşmasında, geçtiğimiz ay İstanbul’da yapılan İnterpol Genel Kurulu’nda başkan adayı olan Hu Binchen’i hatırlatarak, “Katil, İnterpol Başkan adayı olarak Türkiye’ye geldi” dedi.

Bir Türkiye vatandaşı olarak bunu kabul edemediğini söyleyen Sönmez, Türkiye’nin evrensel yargılama yetkisine sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de bir dava açalım ve Çinli suçluları burada yargılayalım. AK Parti’ye sesleniyorum. Çin’le ekonomik ilişkilerinize karşıyım. Başka diplomatik ilişkilerinize de karşıyım. Ama engel olamayabiliriz. Bir avukat ve insan hakları savunucusu olarak buradan ilan ediyorum Türkiye adliyelerinde davayı başlatıyorum. Adalet Bakanlığı’nın önüne gittiğimde tüm partileri bekliyorum. Onay verin yargılayalım, onay verin katiller Türkiye’ye ayak basamasın”

Sönmez’in konuşması salonda coşkuyla karşılandı.

Programda konuşma yapan bazı mağdur gözyaşlarını zor tuttu.

- Advertisment -