Ana SayfaHaberlerGündemRus oligarkın Vaniköy’deki kaçak inşaatı nihayet yıkılıyor

Rus oligarkın Vaniköy’deki kaçak inşaatı nihayet yıkılıyor

Üsküdar Vaniköy’de Rus oligark Boris Borisenko’nun İBB ve bakanlığı karşı karşıya getiren kaçak villasında bakanlık ekipleri yıkıma başladı. Villayla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı, İBB’ye uyarı yazısı göndermişti. İBB ise 16 Ağustos’ta kaçak inşaatın mühürlendiğini iddia etmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, önceki hafta Bakanlık ile İBB’yi karşı karşıya getiren Üsküdar Vaniköy’deki villada yapılan kaçak inşaatla ilgili yıkım kararı aldı. İnşaatın yıkımına bu sabah başlandı.

Bakanlık’tan yapılan açıklama şöyle:

“Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde, birtakım izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tespit edilmiş ve ruhsatsız yapılar Bakanlığımızca mühürlenmişti.

Tespit edilen alanda yer alan ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskânlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekiplerimiz koordinesinde bugün gerçekleştirilecektir.”

İstanbul’da boğazın en değerli yerlerinden biri olarak görülen Vaniköy’deki villada, 2018’deki operasyona kadar suç örgütü lideri Adnan Oktar ve örgüt üyeleri kiracı olarak bulunmuştu.

Mal sahipleri villayı geçen yıl Rus iş insanı Boris Borisenko’ya satmıştı. Borisenko’nun villayı, Rus oligark Roman Abramoviç adına satın aldığı iddia ediliyor.

Çevre Şehircilik Müdürü: “Uyarı iletildi”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ejder Batur, 22 Ağustos’ta X hesabından şu mesajı paylaşmıştı:

“Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde birtakım izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştiği tespiti üzerine İl Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmış olup, mezkûr bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde olması nedeniyle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiği konusunda uyarı yazısı ilgili kuruma iletilmiştir.”

Vaniköy’deki inşaat alanına giden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, önce şantiyeye alınmamıştı. Özel mülk olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapatılan yolun açılması için bölgeye polis ekipleri sevk edilmesi üzerine kapı açıldı ve il müdürlüğü ekipleri inşaat alanına girerek inceleme yapmıştı.

İBB: “16 Ağustos’ta mühürledik”

Konuyla ilgili İBB de 16 Ağustos’ta kaçak inşaatın mühürlendiğini iddia ederek şu açıklamayı yapmıştı:

“Özel mülkiyete konu Üsküdar ilçesi Vaniköy Mahallesi 928 ada 3 parsel sayılı yerde ikişer katlı dört bağımsız bölümden oluşan iki adet betonarme yapı bulunmaktadır ve bu yapıların tamamı yapı kullanma izin belgesine sahiptir. Ayrıca parsel üzerinde yapı kullanma izin belgesi eki röleve projesinde mevcut havuz yapısı da yer almaktadır. Parsel içerisinde geçmişte mevcut olan kaçak yapılar yıkılmıştır. 

Sonrasında yasal yapılarla ilişkili olarak, yapı ilgilileri tarafından tamir ve tadilat izni almak amacıyla kurumumuza başvuruda bulunulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, mevzuat gereği basit onarım izin belgesi düzenlenmiştir. 

Ancak, mahallen yapılan denetimler sonucunda kısmen basit onarım izninin dışında kalan ve güçlendirme ruhsatı kapsamında yapılabilecek çalışmaların kurumumuza güçlendirme ruhsatı talebinde bunulmadan yapılmakta olduğu, yasal yapılara ilave ahşap ve prefabrik yapılarının inşa edilmekte olduğu tespit edilmiştir. Bu durum üzerine yasal süreç ivedilikle başlatılmış, 16.08.2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir.”

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kaçan inşaatla ilgili “İmar Kirliliğine Neden Olma” suçundan resen soruşturma başlatmıştı.

- Advertisment -