Ana SayfaHaberlerEkonomiVatandaş kurdaki gerilemeyi “alım fırsatı” olarak görmüş

Vatandaş kurdaki gerilemeyi “alım fırsatı” olarak görmüş

BDDK verilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dövize endeksli mevduat önlemini duyurduğu 20-21 Aralık arasında döviz mevduatı 1,7 milyar dolar arttı. Kurda gerileme başlatan tedbir açıklaması sonrasında vatandaşların döviz bozdurmak için döviz bürolarının önünde kuyruklar oluşturduğu haberleri çıkmıştı. BDDK verileri sonrası döviz büroları önünde oluşan kuyrukların, döviz satmak için değil almak için oluşmuş olabileceği tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık akşamı dövize endeksli mevduat önlemini açıklamasının ardından dövizde başlayan hızlı gerilemenin, vatandaşların oluşan güven ortamında döviz bozdurmasıyla sağlandığı düşünülüyordu.

Karar’dan Seda Çakır’ın haberine göre, BBDK verilerinde 20 Aralık’ta 259,6 milyar dolar olan yabancı para mevduatı 21 Aralık’ta 261 milyar doları aştı. Yani o gün vatandaş söylenenin aksine döviz bozdurmadı, yaklaşık 1,7 milyar dolar daha aldı.

Erdoğan’ın açıklamalarının ertesi günü İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise bunun tam tersinin gerçekleştiğini söyleyen açıklamalar yapmışlardı. Aran 21 Aralık günü katıldığı televizyon programında “Bu sabah itibariyle 1,75 milyar dolar döviz bozduruldu” derken, Çakar da aynı gün bir başka televizyon programında “En son 1 milyar dolar civarında bir para bozduruldu, Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından şu ana kadar” demişti.

Haber ajanslarında da vatandaşların ‘kurdaki dalgalanmayı durduran finansal alternatifler ve ekonomik tedbirlerin ardından’, ellerindeki dolar ve euroyu bozdurmak için Kapalıçarşı ve Tahtakale’deki döviz bürolarına akın ettiği haberleri yer almıştı.

- Advertisment -