Ana SayfaHaberlerVe Erdoğan Sisi ile de barıştı

Ve Erdoğan Sisi ile de barıştı

Dünya Futbol Kupası açılışı için Katar’a giden Erdoğan, 2013’de darbeyle iktidara gelmesinden bu yana görüşmediği Mısır Devlet Başkanı Sisi ile tokalaştı. Fotoğraf akıllara Erdoğan'ın Sisi ile ilgili söylediklerini getirdi: "Beni Sisi'yle barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmem", "Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem, görüşenler de tarih önünde farklı değerlendirilecektir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 Dünya Kupası’nın açılış törenine katılmak üzere geldiği Doha’da, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin liderlere verdiği resepsiyona katıldı.

Erdoğan, burada 2013 yılında darbeyle iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştü.

Erdoğan daha önce Sisi hakkında şöyle konuşmuştu:

“Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. Serbest bırakmadığı sürece biz kalkıp Sisi’yle görüşemeyiz. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir. Sisi göreve geldiğinden bu yana 42 kişiyi idam ettiler. En son 9 genci idam ettiler. Bu bir defa yenilir yutulur bir lokma değildir. Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir ama Sisi asla.”

Bir başka konuşmasında “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50’ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi’nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi” ifadelerine yer vermişti.

Erdoğan, 2019 yılında BM Genel Kurulu’ndaki resmi yemek programına Sisi ile aynı masada bulunmamak için katılmamıştı. Erdoğan, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” diye konuşmuştu.

Erdoğan, Sisi’nin iktidara geldiği Mısır’daki darbe sonrası Arapça ‘dört’ anlamına gelen Rabia Meydanı’nı anmak için kullandığı el işaretini meydanlarda selamlama olarak kullanmaya başlamıştı.

2017’de yaptığı bir konuşmada Rabia işareti için şunları söylemişti:

“Rabia işaretini hâlâ bilmeyenler var. Bizim partimizin de işareti bu. Şimdi bunun felsefesi de belli. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet.”

Resim
Resim
- Advertisment -