Ana SayfaHaberlerVegan şirket farkındalık için insan eti tadında bitki bazlı burger üretti, gazete...

Vegan şirket farkındalık için insan eti tadında bitki bazlı burger üretti, gazete “Avrupalı, insan etine aşerdi” manşeti attı

Veganlar için üretim yapan Oumph! firması, 2021 yılındaki Cadılar Bayramı kampanyasında, içinde bitki bazlı yağlar ve baharatlardan oluşan bir ‘et’ parçasının bulunduğu hamburgeri piyasaya sürdü. Şirket kampanyasının amacını, “bitki bazlı etin mümkün, hayvan eti yemenin yanlış olduğunu vurgulamak” diye açıkladı. Akşam gazetesi bugünkü (5 Temmuz) sayısında firmanın kampanyasını “Pes dedirten vahşilik: Avrupalı, insan etine aşerdi” manşetiyle okurlarına duyurdu. Haberde, firmanın vegan özelliğine dair hiçbir bilgi yer almadı.

2021 Cadılar Bayramı’nda bitki bazlı et üreten Oumph! firması, insan eti tadında bir hamburger ürettiğini açıkladı. Şirket, bitki bazlı etin bitkisel yağlardan, soya fasulyesi, mantar, buğday proteini ve çeşitli baharatlardan üretildiğini ve insan etine benzer bir tatta olduğunu açıkladı. Şirket, kampanyasının amacının bitki bazlı ürünlerden her türlü vegan etin yapılabileceğini göstermek olduğunu vurguladı, kampanyada kullandığı “Bu etin üretiminde hiçbir insan zarar görmemiştir” sloganıyla da empati yoluyla hayvan eti yemenin yanlışlığını anlatmaya çalıştı.

Oumph!’un kampanyası, yaratıcı reklamcılık ödüllerinin verildiği Cannes Lions Festivali’nde Gümüş Ödül kazandı.

Akşam gazetesi ise bu ürünü okurlarına “Pes dedirten vahşilik: Avrupalı, insan etine aşerdi” manşetiyle duyurdu.

Gazete, manşetin spotunu da şöyle tasarlamıştı: 

“‘Yamyam’ burgeri! Dünya buğday krizini önlemeye çalışırken, Avrupa’da faaliyet gösteren bir şirket, ‘insan eti’ lezzetinde hamburger ürettiğini ‘gururla’ duyurdu!”

“Şımarıklar için yaptık!’

Akşam, hamburger hadisesinden, ‘Avrupalı’nın nasıl bir şımarıklık düzeyine ulaştığını göstermek için de faydalanmıştı:

“Şirketin kurucu ortağı Anders Linden tarafından yapılan açıklamada, tıpkı insan eti tadında olan burgerin ‘kendini şımartmak isteyenler’ için geliştirildiği belirtilerek, ‘Burgerimizi, insanların hangi tat ve dokuya sahip olduğunu öğrenir öğrenmez geliştirdik. Bu ürün geliştirilirken hiçbir insan zarar görmemiştir’ denildi.”

Oysa söz konusu firmanın değil insan etine özendirmesi, hayvan etine özendirmesi bile düşünülemezdi, çünkü o bir vegan firmasıydı! Akşam’ın haberinin tek eksiği de buydu; firmanın en temel özelliğini gizlemek.  

- Advertisment -