Ana SayfaDış HaberVeliaht Prens Amerikan televizyonunda konuştu: “İsrail ile normalleşmeye yaklaşıyoruz”

Veliaht Prens Amerikan televizyonunda konuştu: “İsrail ile normalleşmeye yaklaşıyoruz”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Fox News’a röportaj verdi. “İsrail’le normalleşme anlaşmasına her geçen gün daha da yaklaşıyoruz” diyen Veliaht Prens “ancak Filistin meselesi bizim için çok önemli, çözmemiz lazım” vurgusunda bulundu. Cemal Kaşıkçı cinayeti için “bir hataydı, acı vericiydi” diyen Prens Muhammed, “cinayette parmağı olan herkesin hapiste yattığını” söylüyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Suudi Arabistan’ın İsrail ile diplomatik ilişkilerini normalleştirecek bir anlaşmaya “her geçen gün daha da yaklaştıklarını” söyledi.

Çarşamba günü Fox News’ta Bret Baier’ın Special Report programına katılan Veliaht Prens, İran’ın bir nükleer silah elde etmesi halinde Suudi Arabistan’ın da nükleer silah satın almak zorunda olacağını söyledi.

Veliaht Prens, İsrail’in Filistinlilere taviz vermeyi reddetmesi nedeniyle Suudi Arabistan’ın müzakereleri dondurduğu yönündeki haberleri yalanladı.

“Biden hükümeti, anlaşmanın bu noktaya gelmesi için büyük destek verdi” diyen Prens Muhammed, “bizim için Filistin meselesi çok önemli, o kısmı çözmemiz lazım” vurgusunda bulundu.

Müzarekereler sonucunda ABD’nin Suudi Arabistan’a güvenlik teminatında bulunması, Suudilerin İsrail’le ilişkileri normalleştirmesi ve İsrail’in bağımsız bir Filistin devleti fikrini masada tutması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta, müzareke sürecinin Filistin meselesi de dahil olmak üzere ayrıntılarla dolu olması nedeniyle Suudi-İsrail normalleşmesinin “zor” olmaya devam ettiğini söyledi.

Röportaj, Joe Biden’ın BM Genel Kurulu’nda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeden kısa bir süre sonra yayınlandı.

İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik muamelesine ilişkin endişelerini dile getiren Biden, Netanyahu’yu, bölgede şiddetin arttığı bir dönemde Batı Şeria’daki koşulları iyileştirmek için adımlar atmaya çağırdı.

Görüşmenin ardından Netanyahu’nun ofisi, “başta İsrail ile Suudi Arabistan arasında olmak üzere, Arap-İsrail çatışmasının sonlandırılmasında büyük ilerleme kaydedebilecek ve Asya, Ortadoğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak bir ekonomik koridorun kurulmasını kolaylaştıracak tarihi bir barış anlaşması oluşturmanın yollarının ele alındığını” açıkladı.

Veliaht Prens, Netanyahu gibi muhafazakâr bir siyasetçiyle çalışma konusundaki soruya şu şekilde cevap verdi: Eğer bir atılım yapacaksak, Filistinlilerin ihtiyaçlarını giderip bölgeyi huzura kavuşturacak bir anlaşmaya varacaksak, oradaki muhatap kimse onunla çalışmalıyız.”

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, röportaj yayınlanmadan önce gazetecilere verdiği demeçte, İsrail ve Suudi Arabistan liderlerinin bu süreçte “ne kadar yakın olduklarını ve ne derece ilerleme kaydettiklerini düşündükleri hakkında açıkça konuşmalarının” en iyisi olduğunu söyledi.

Veliaht Prens, Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de öldürülmesiyle ilgili olarak “bu tür hataların bir daha olmayacağından emin olmak için güvenlik sisteminde reform yapmaya çalıştık” dedi.

“Bu bir hataydı, acı vericiydi” diyen Veliaht Prens, “cinayette parmağı olan herkesin herkesin” hapiste yattığının altını çizdi.

Veliaht Prens, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve eski Beyaz Saray danışmanı Jaren Kushner’ın, yeni bir özel sermaye şirketi kurmak için Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’ndan (PIF) 2 milyar dolarlık yatırım alması hakkında Trump gelecek yıl başkanlık koltuğuna otursa bile taahhütlerini yerine getireceğini söyledi.

Bu hafta başkent Riyad’da İran destekli Husilerden oluşan bir heyete ev sahipliği yapan Suudi Arabistan Yemen’deki savaşı sona erdirme konusunda büyük ilerleme kaydetti.

- Advertisment -