Ana SayfaHaberlerDünyaVeliaht prens başbakan oldu; artık ABD’deki Kaşıkçı davasında diplomatik dokunulmazlık ileri sürebilecek

Veliaht prens başbakan oldu; artık ABD’deki Kaşıkçı davasında diplomatik dokunulmazlık ileri sürebilecek

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ilk kez resmi olarak bir başbakan atadı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ülkenin 1964’ten sonraki ilk başbakanı oldu. Bu radikal karar, ABD’deki Cemal Kaşıkçı davasında Selman’ın diplomatik dokunulmazlığının olup olmadığı hususunda ABD hükümetinin mahkemeye sunacağı görüşten sadece bir hafta önce alındı. Amerikalı hukukçular, prensin Kaşıkçı davasında dokunulmazlık kazanmak için resmi olarak başbakanlık görevine atandığını düşünüyor.

Suudi Arabistan’da ilk kez bir veliaht prens “resmen” başbakan olarak atandı; ülkenin yeni başbakanı Muhammed bin Selman oldu. Ülkede 1964’ten beri kral hem başbakan hem devlet başkanı sıfatlarını taşıyor, veliaht prensler ise “fiili” olarak başbakanlık görevini üstleniyordu.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın resmen başbakan olarak atanması kararıyla birlikte, ABD’de görülen Cemal Kaşıkçı cinayeti davasında fail olarak yargılanmak istenen prens, resmî hükümet lideri olduğu gerekçesiyle diplomatik dokunulmazlıktan yararlanacak.

ABD hükümeti 3 Ekim’de Cemal Kaşıkçı davasının görüldüğü mahkemeye Selman’ın diplomatik dokunulmazlığının olup olmadığına dair görüş sunacak. Bundan sadece bir hafta önce Selman’ın geleneklerin aksine resmi olarak başbakanlık görevine atanması dikkat çekti. Amerikalı hukukçular, artık Suudi Arabistan’ın resmî başbakanı olan Selman’ın diplomatik dokunulmazlığa sahip olacağını söylüyor.

Bu gelişmenin ardından Guardian’a konuşan Cemal Kaçıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, “Adalet için verilen mücadele devam etmeli, Selman kendisine başka bir sıfat layık gördü diye bu mücadele bitecek değil” dedi.

- Advertisment -