Ana SayfaVİDEO HABERVİDEO HABER | Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'na "Tek Derste İktisat" kitabı gönderdiler

VİDEO HABER | Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’na “Tek Derste İktisat” kitabı gönderdiler

Biz Özgürüz Hareketi Derneği üyesi bir grup genç, Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararlarını protesto etti. Sirkeci'deki Büyük Postane önünde basın açıklaması yapan grup, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na Henry Hazlitt'in "Tek Derste İktisat" kitabını gönderdi.

Biz Özgürüz Derneği Hareketi üyesi bir grup genç, Merkez Bankası’na iktidarın müdahalelerini ve faiz kararlarını protesto etti.

Sirkeci’deki Büyük Postane binası önünde bir basın açıklaması yapan grup, ardından Henry Hazlitt’in “Tek Derste İktisat” kitabını Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na gönderdi.

Biz Özgürüz Hareketi Derneği Başkanı Burak Aşrak’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Kuruluşundan itibaren geçen ilk 29 yılda değiştirdiği başkan sayısını son on yılda değiştiren TCMB’yi eleştirmek için bugün buradayız. Merkez bankalarının politikaları bir ülkenin parasının değerini ve o ülkenin refah seviyesini belirleyebildiği gibi bir ülkenin parasını değersizleştirebilir ve o ülkede yaşayan insanlara geçim zorluğu yaşatabilir.

TCMB kurulduğundan beri politikalarıyla refah seviyesinin yüksek olduğu günler yaşandığı gibi zor günler yaşamamıza da sebep olmuştur. TC bugün de o zor zamanlardan birini yaşamaktadır. Siyasi ve ekonomik istikarsızlıklar bir yana, tamamiyle bağımsız olması gereken bir kuruluş olmasına rağmen -merkez bankası- cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden itibaren ideolojik bir taraf edinilmiş ve kendileri üzerinde başka organizasyonların söz sahibi olmasına göz yumulmuştur. Bu yıl kuruluşunun doksanıncı yılında olan bu köklü oluşum, tarihinde hiç baskılanmadığı kadar baskılanmıştır. Tüm yerli ve yabancı yatırımcıları her cümlesiyle etkileyen bir makam olan TCMB başkanlığı, belirli bir şahsın ağzından çıkan kararlarla sürekli el değiştirmektedir. Global onlarca ekonomistin ve onların içinde bulunduğu kuruluşların yıllarca bu hareketlerin endişe yarattığını söylemesine rağmen bu ideolojik baskı hiçbir zaman azalmamış, aksine artış göstermiştir. Bu durum bu ülkenin vatandaşlarını doğrudan ve dolaylı olarak günden güne fakirleştirirken istihdam yaratacak olan ve halihazırda yaratmış olan tüm yatırımcıların aklında soru işareti oluşturmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları artık gece yarısı alınan kararların ve onların bizi daha çok fakirleştiren etkileri sayesinde rahat uyku uyuyamayacak duruma gelmiştir. Türk Lirası konvertibl olduğundan beri kaybettiği en çok değeri bu yıllarda kaybederek değersizlik üzerine rekorlar kırmaya devam etmektedir. TCMB verilerine göre son on yılda en düşük tüketici güven endeksi yine bu döneme aittir.

Biz Özgürüz Hareketi Derneği olarak Türkiye’de yıllardır süren siyasi istikrarsızlığın ekonomiye daha fazla zarar vermemesi adına bağımsız bir biçimde çalışabilen kurumlar ve en önemlisi bağımsız işleyebilen bir merkez bankasına sahip olmak en büyük temennimizdir.

Bizim önerilerimiz şunlardır; baskılanmayan bir merkez bankası, sirkülasyonu, mevzuatında belirtildiği gibi işleyen başkanlık makamı ve liyakata dayalı görevlendirmeler.

Her yıl onlarca mezun veren ve yüksek eğitim konusunda bilinçli bir nesle sahip olan bir ülkede bu tarz istekler ve öneriler ulaşılması imkansız hedefler haline getirilmemelidir.

Türkiye Cumhuriyeti ve onun vatandaşlarının zor günleri yaşamasına sebep olan , en temel iktisadi prensiplere ters olan uygulamaların en kısa zamanda son bulabilmesi için ve TCMB çalışanlarının en temel iktisadi bilgilerde mahrum kalmaması için Henry Hazlitt’in “Tek Derste İktisat” kitabını TCMB’ye gönderiyoruz. Yegane beklentimiz en yakın PPK tarihi 18 Kasım 2021 tarihine kadar bu kitabın okunmuş olmasıdır. Bu sayede piyasayı bu kadar derinden etkileyen kararlara adım atmadan önce sayın yetkililerin iki kere düşünmeye fırsatı olacağını umuyoruz ve kitabımızı şu an arkamızda gördüğünüz PTT şubesinden Şahap Kavcıoğlu’na gönderiyoruz.

- Advertisment -