Ana SayfaHaberlerVideo konferans öncesi AB’den Ankara’ya: Temel demokratik yükümlülükleri acilen yerine getirin

Video konferans öncesi AB’den Ankara’ya: Temel demokratik yükümlülükleri acilen yerine getirin

Avrupa Birliği, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 25-26 Mart’ta Brüksel’de yapılacak AB Liderleri Zirvesi’ne hazırlık amacıyla yarın yapacakları video konferans arifesinde açıklama yaptı. Türkiye’ye AB üyeliğine aday bir ülke olarak, temel demokratik yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi  Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi’nin ortak açıklamasında şöyle dendi:

“Avrupa Birliği; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, dokunulmazlığının kaldırılması, cezaevine konacak olması ve HDP’nin Yargıtay Savcısı tarafından kapatılmak istenmesinden derin endişe duymaktadır.

İkinci büyük muhalefet partisini kapatmak, Türkiye’de milyonlarca seçmenin haklarını ihlal eder. Bu AB’nin Türkiye’deki temel hakların gerilemesine dair endişelerine ilave anlamına geliyor ve Türk yetkililerin ifade ettikleri reform taahhüdünün güvenilirliğini baltalıyor.

AB üyeliğine aday ve Avrupa Konseyi’ne üye bir ülke olarak Türkiye; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü dahil olmak üzere ana demokratik yükümlülüklerine acil olarak saygı duymalıdır.”

- Advertisment -