Ana SayfaHaberlerVolkswagen’e göçmen işçi oğlu Türk yönetici

Volkswagen’e göçmen işçi oğlu Türk yönetici

İki yaşındayken ailesiyle Almanya’ya giden, 1972 İnegöl doğumlu ve işçi çocuğu Murat Aksel, Volkswagen Yönetim Kurulu üyesi oldu. Alman araba devinin yönetici kadrosuna giren ilk Türkiyeli isim olan Aksel, şirketin satın alma departmanından sorumlu olacak.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Volkswagen’in bir süredir yeni bir CEO ile yola devam edeceği konuşuluyordu. Fakat mevcut CEO Herbert Diess ile uzlaşıldı ve görevde kalması sağlandı. Bu uzlaşı, Diess’in yönetim kurulu için istediği adayları seçmesini içeriyor.

Diess’in yönetim kurulu için seçtiği isimlerden biri yine Volkswagen’den gelen Murat Aksel oldu. Aksel, böylelikle VW yönetim kuruluna seçilen ilk Türkiye kökenli isim oldu.

Murat Aksel’in şirketin satın alma departmanından sorumlu olacağı açıklandı.

1960’lardan itibaren Türkiye’den Almanya’ya gidenlerin işçi olarak fabrikalarında çalıştığı Volkswagen’in yönetimine bir Türkün seçildiği haberi Almanya’daki Türkleri mutlu etti.

İnegöl’den Volkswagen Yönetim Kurulu’na uzanan bir hayat hikayesi

1972 İnegöl Hayriye Köyü doğumlu olan Murat Aksel, 1974 yılında Almanya’ya işçi olarak giden ailesi ile birlikte göç etti.

Kaiserslautern Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Aksel, 1998 yılında Opel’de satın almacı olarak işe başladı.

2001-2003 arasında İtalya-Torino’da GM–Fiat Joınt Venture Şirketi Dünya Satın Alma Ekibi içerisinde görev yaptı.

2003 yılında General Commodity’de menajer oldu. 2005’te GM Europe Satınalma Direktörü, 2006’da GM Satınalmadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Haziran 2008-Mart 2009 arasında Elektrikli Taşıt ve Güç Aktarım Mekanizması Yetkilisi oldu.

Nisan 2009’dan Aralık 2015’e kadar BMW Grup Başkan Yardımcısı olan Aksel, Ocak 2015’ten Temmuz 2020’ye kadar ise BMW Grup Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Aksel, Temmuz 2020’den beri de Volkswagen’de çalışmaktaydı.

- Advertisment -