Almanya’nın Hamburg kentinde yayımlanan Die Zeit gazetesinin 80’inci yıl etkinliğinde konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin geleceği ve jeopolitik konumuna ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Die Zeit Genel Yayın Yönetmeni Giovanni di Lorenzo’nun sorularını yanıtlayan von der Leyen, Avrupa Birliği’nin genişleme sürecine destek verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Avrupa kıtasını tamamlamayı başarmalıyız ki Rus, Türk veya Çin etkisine girmesin. Daha büyük ve jeopolitik düşünmeliyiz.”
Von der Leyen’in sözleri özellikle Türkiye’nin Avrupa üzerindeki etkisini Rusya ve Çin ile birlikte anması nedeniyle dikkat çekti.
“Eski model sona erdi”
Avrupa’nın bugüne kadar farklı güç merkezlerine dayalı bir ekonomik ve güvenlik modeli izlediğini söyleyen von der Leyen, bu dönemin artık kapandığını belirtti.
AB Komisyonu Başkanı, “Rusya’dan ucuz enerji, Çin’den ucuz iş gücü ve ABD’den güvenlik desteğine dayanan model sona erdi” diyerek Avrupa’nın yeni bir strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
“Daha bağımsız olmalıyız”
Von der Leyen, Avrupa’nın kendi güvenliğini ve ekonomik kapasitesini yeniden inşa etmesi gerektiğini ifade ederek, “Kendimizi tamamen yeniden konumlandırmalıyız. Daha bağımsız olmalıyız” dedi.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.