Ana SayfaDış HaberWagner şefi Prigozhin’den Nijer’deki darbecilere tebrik: “Kolonicilerden kurtuldunuz, tam bağımsızlığınızı kazandınız”

Wagner şefi Prigozhin’den Nijer’deki darbecilere tebrik: “Kolonicilerden kurtuldunuz, tam bağımsızlığınızı kazandınız”

Wagner komutanı Prigozhin, Nijer’de Fransa ile yakın müttefik olan hükümeti deviren darbecileri kutladı: “Kolonicilerden kurtuldunuz, artık tam bağımsızlığınızı kazandınız, istikrarı sağlamak için destek vermeye hazırız.”

Wagner komutanı Yevgeni Prigozhin, dün Telegram üzerinden yayınladığı sesli mesajla Nijer’deki darbecileri tebrik etti: “Nijer’de yaşananlar halkın koloncilere karşı mücadelesinden ibaret. Koloniciler Afrika’nın 100 yıl önceki halinde kalmasını istiyor, kendi kurallarını halka zorla dayatıyor. Bugün Nijer tam olarak bağımsızlığını kazandı. Koloncilerden kurtuldu. Bundan sonra etkin bir yönetim kurmak ve halkın iradesini yansıtmak önemli.” Wagner komutanı ayrıca ülkede istikrarın sağlanmasına yardım etmek için Wagner ordusunun da hazır olduğunu belirtti.

Nijer’de 26 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Koruma Ordusu Generali Abdurrahman Tchiani, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’ın gözaltına alındığını açıklamış ve kendisini cunta yönetiminin lideri ilan etmişti. Darbeyi gerçekleştiren askerler, sınırları kapamış, sokağa çıkma yasağı ilan etmiş ve devlet kurumlarının faaliyetlerini durdurmuştu.

Nijer’de gerçekleşen darbe, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 tarihinden beri düzenlenen beşinci darbe.

Nijer’de Fransa hükümetiyle yakın müttefik olan mevcut yönetime karşı düzenlenen darbeyi destekleyenler Rusya bayraklarıyla sokağa çıkmış ve darbeyi kutlamıştı.

- Advertisment -