Ana SayfaHaberlerWashington Post: Hatay’dan geçen Rus petrolü, yaptırımlara rağmen Pentagon tarafından kullanılıyor

Washington Post: Hatay’dan geçen Rus petrolü, yaptırımlara rağmen Pentagon tarafından kullanılıyor

Washington Post'un 14 Kasım tarihli haberine göre, Batı'nın yasaklarına rağmen, Yunan rafinerilerinde işlenen Rus petrolünü Amerikan askeri tedarik zincirine girişi engellenmiyor. Habere göre Hatay’ın Dörtyol ilçesindeki bir tesis de bu zincirin önemli bir parçası.

Batı’nın Rus petrol ürünlerine getirdiği yasaklara rağmen, Pentagon’a hizmet veren Yunan petrol rafinerisi Motor Oil Hellas, petrol ürünlerini hala Rusya’dan tedarik etmeye devam ediyor.

Washington Post’un yaptığı araştırmaya göre, yasaklara rağmen ihraç edilen petrolün çoğu Rusya’ya kadar takip edilebiliyor.

Motor Oil Hellas, Rus petrolünü Türkiye’deki bir petrol depolama tesisi aracılığıyla Amerikan tedarik zincirine sokmak için yeni bir ihracat rotası kullanıyor.

Habere göre Hatay’ın Dörtyol ilçesindeki depolama tesisine Rusya’dan 2 milyon varilden fazla akaryakıt geldi, oradan Yunan petrol rafinerisine de 4 milyon varilden fazla yakıt sevk edildi. Ancak Pentagon’un satın aldığı ürünlerdeki Rus menşeli malzemenin kesin miktarı belirsizliğini koruyor.

Motor Oil Hellas, ABD’nin Rus petrolüne yönelik yasağına rağmen Pentagon ile 2022’den bu yana 1 milyar doların üzerinde sözleşme imzaladı. AB şu anda Rusya’ya yönelik yapılması planlanan 12. yaptırımı müzakere ediyor. Yaptırımın hedefi, Rusya’nın enerji yaptırımları aşma girişimlerini önlemek.

- Advertisment -