Ana SayfaHaberlerDünyaWHO’nun yeni varyant hakkındaki açıklamaları ekonomilerin yeniden yavaşlaması endişesine yol açtı, borsalarda...

WHO’nun yeni varyant hakkındaki açıklamaları ekonomilerin yeniden yavaşlaması endişesine yol açtı, borsalarda sert düşüşler yaşandı

Birkaç aydır hakkında “şimdiye kadarkilerin en hızlı yayılanı ve en tehlikelisi” diye haberler çıkan yeni koronavirüs varyantı Nu’ya Dünya Sağlık Örgütü dün (26 Kasım) Omicron adını verdi ve varyantı “endişe verici” kategorisine aldığını duyurdu. Açıklamadan sonra, ekonomilerin yeniden yavaşlayacağı endişesiyle borsalarda ve petrol piyasalarında sert düşüşler yaşandı.

İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen ve birkaç Afrika ülkesine daha yayılan yeni koronavirüs varyantı hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dün akşam (26 Kasım) yaptığı açıklamalar dünya çapında kaygı uyandırdı, ilk sinyaller ekonomilerin yeniden yavaşlayabileceğini ‘satın alan’ piyasalardan geldi.

WHO’nun açıklamalarına göre, Omicron varyantının hastalığı geçiren kişileri tekrar hasta etme potansiyeli bulunuyor. Fakat varyantın özelliklerini tam olarak anlamak için birkaç hafta daha beklemek gerekecek.

WHO’nun açıklaması ilk etkilerini dünya borsalarında gösterdi.

BBC’nin haberine göre açıklamanın yapıldığı dün akşam İngiltere’deki FTSE 100 endeksi yüzde 3,6 değer kaybetti. Bu 72 milyar sterline denk bir kayıp. FTSE 100, pandeminin ilk günlerinden bu yana bir günde hiç bu kadar değer kaybetmemişti.

Benzer bir olumsuz gelişme ABD’de de gözlendi; Dow Jones endeksi yüzde 2,5, Nasdaq ise yüzde 2,2 değer kaybetti.

Ekonomilerin yeniden yavaşlayacağı beklentisi petrol piyasasında da sert düşüşlere yol açıyor. Yeni varyant hakkında dolaşan söylentilerle 71,8 dolara kadar inen Brent petrolün günlük kaybı WHO’nun açıklamasından sonra Cuma akşamı yüzde 11,2’yi buldu.

Sputnik’in haberine göre Moskova borsası da yüzde 3,47 ile sert bir düşüş yaşadı.

Birçok ülke, başta Güney Afrika Cumhuriyeti olmak üzere bazı Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları getirmeye başladı.

WHO’nun adını koymadan önce “Nu” olarak bilinen Omicron varyantı nedeniyle Afrika ülkelerine kısıtlama koyan ülkeler arasına Türkiye de katıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir.”

- Advertisment -