Ana SayfaHaberlerDünyaWSJ: ABD, Türkiye’yi Rusya’nın Boeing ve Airbus uçuşlarına izin vermemesi konusunda uyardı

WSJ: ABD, Türkiye’yi Rusya’nın Boeing ve Airbus uçuşlarına izin vermemesi konusunda uyardı

The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD’li üst düzey yöneticiler Türkiye’yi Rusya’nın Amerikan yapımı Boeing ve Airbus uçaklarıyla yapılan uçuşlara izin vermemesi konusunda uyardı. Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, Aralık ayında Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler’in Türkiye’yi ziyaretinde Türk yetkilileri uyardığını söyledi. Rusya Batı ülkelerinden kiraladığı Amerikan yapımı yolcu uçaklarını kira sözleşmeleri feshedilmesine rağmen hala kullanmaya devam ediyor. ABD’ye göre Türkiye’nin bu uçakların Türk havalimanlarına inmesine izin vermesi, bu uçaklara yakıt ve bakım sağlaması ABD yaptırımlarının ihlali anlamına geliyor. WSJ’ye göre ABD’li yetkililer Türkiye’yi bu yaptırımların delinmesi durumunda hapis cezasından, yüksek para cezalarına kadar hukuki sonuçların doğabileceği konusunda uyardı. Türk havacılık uzmanı Yörük Işık’a göre Rusya’nın kullandığı Amerikan yapımı uçaklar teknik olarak “Rusya tarafından çalındı”.

ABD’de faaliyet gösteren ünlü finans gazetesi The Wall Street Journal, dün yayınladığı haberinde ABD’li üst düzey yetkililerle konuştu. WSJ’ye konuşan üst düzey yetkililer, geçen Aralık ayında ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler’in Türkiye’ye düzenlediği ziyaret sırasında Türk yetkilileri Rusya’dan gerçekleşen Boeing ve Airbus uçuşlarına ilişkin uyardığını söyledi.

WSJ’ye göre, Rusya Ukrayna’nın işgali nedeniyle feshedilen kira sözleşmelerine rağmen kullandığı Amerika yapımı Boeing ve Airbus uçaklarını geri vermiyor, lisans numaralarını yeni çıkarılan bir Rus yasasına dayanarak değiştiriyor ve böylece takibi zorlaştırıyor. WSJ, ABD’nin takip ettiği uçaklardan birinin İrlandalı bir şirketten kiralandığını ve geçen sene sözleşmenin feshedilmesine rağmen geri verilmediğini belirtiyor, uçağın en son 13 Ocak’ta Rusya’dan Antalya’ya yolcu taşıdığını vurguluyor. Türk havacılık uzmanı Yörük Işık’a göre bu uçaklar teknik olarak “Rusya tarafından çalındı”.

Hava veri analiz şirketi Cirium’a göre, Rusya ve Belarus havayolu şirketleri 1 Ekim 2022’den beri ABD yapımı uçaklarla Türkiye’ye toplam 2.100 uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuşlar genellikle İstanbul, İzmir ve Antalya kentilerine yapıldı.

ABD’ye göre Türkiye’nin bu uçakların Türk havalimanlarına inmesine izin vermesi, bu uçaklara yakıt ve bakım sağlaması ABD yaptırımlarının ihlali anlamına geliyor. WSJ’ye göre ABD’li yetkililer Türkiye’yi bu yaptırımların delinmesi durumunda hapis cezasından, yüksek para cezalarına kadar hukuki sonuçların doğabileceği konusunda uyardı.

- Advertisment -