Ana SayfaHaberlerWSJ’den Wuhan Laboratuvarı iddiası: “3 araştırmacı, salgından önce koronavirüs belirtileriyle hastaneye başvurdu”

WSJ’den Wuhan Laboratuvarı iddiası: “3 araştırmacı, salgından önce koronavirüs belirtileriyle hastaneye başvurdu”

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, ABD istihbaratının bir raporuna dayandırdığı özel haberinde Kasım 2019'da Wuhan Laboratuvarı'nda çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikâyetlerle hastaneye başvurduğunu öne sürdü.

WSJ’de yer alan özel haber, koronavirüs salgınının ilk kaynağının Wuhan’daki laboratuvar olabileceğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

ABD istihbaratının bir raporuna dayandırılan habere göre, Çin’in Wuhan şehrinde bulunan, koronavirüsler ve diğer patojenlerin çalışma merkezi olan laboratuvarda, üç Çinli araştırmacının pandemiden önce, 2019’un sonbaharında, Kasım ayının sonlarında hastalandıkları için hastaneye başvurdular. İstihbarat raporuna göre, üç araştırmacının hastaneye başvurusunda ortak noktalar göze çarpıyordu: Hem Covid-19 ile hem de mevsimsel grip ile uyumlu semptomlar.

Gazeteye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, söz konusu istihbaratın hala desteklenmesi gereken bir güvenilirlik seviyesinde olduğunu dile getirirken, bazıları ise raporun konuyla ilgili en güçlü ve sağlam istihbaratlardan biri olduğuna inandıklarını ifade etti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, görev süresi boyunca pek çok kez virüsün yayılmasından dolayı Pekin yönetimini suçlamış, ABD istihbaratının geçen yılın sonunda yayımlanan raporunda ise koronavirüsün Wuhan’daki laboratuvardan çıkmış olabileceğine ilişkin bulgular yer almıştı.

Çin yönetimi söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanlamış, Dünya Sağlık Örgütü’nden konuyu araştıran bir heyet de virüsün söz konusu laboratuvardan yayıldığı iddialarının gerçekçi olmadığı sonucuna ulaştıklarını açıklamıştı.

Dr. Fauci’den dikkat çeken çıkış: Virüs hayvanlardan insanlara bulaşmamış olabilir

Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci yeni tip Koronavirüs’ün doğal yollardan ortaya çıktığından şüphe ettiğini ifade ederken, Covid-19’un kökenine ilişkin şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Fauci, “Ne olduğunu tam olarak bulana kadar Çin’de neler olup bittiğini araştırmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ABD’nin en yetkili enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından biri olarak kabul edilen, Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı  Dr. Fauci, virüsün doğasına ilişkin önceki tutumundan farklı olarak yaptığı açıklamada, “Virüsün kökenini araştıranlar, bunun hayvandan insana bulaştığını söylüyorlar ancak başka bir şey de olabilir ve bunu bulmamız gerekiyor. Bu yüzden virüsün doğasıyla ilgili her türlü araştırmayı destekliyorum” diye konuştu.

Fauci’nin bu açıklamasının, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan ABD istihbarat raporuyla eş zamanlı olarak gelmesi dikkat çekti.

Söz konusu raporda, Kasım 2019’da Virüs Laboratuvarı’nda çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikayetlerle hastalanıp hastaneye başvurduğu öne sürülmüştü.

Çin, virüsün laboratuvarlarından birinden sızdığı teorisine karşı çıkarken, Biden yönetimi, Trump yönetimi gibi Çin’i virüse ilişkin sahip olduğu bilgileri paylaşma konusunda şeffaf olmamakla eleştiriyor.

Biden yönetimi, virüsün kaynağı ve doğası hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası uzmanlar tarafından daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak:

https://www.wsj.com/articles/intelligence-on-sick-staff-at-wuhan-lab-fuels-debate-on-covid-19-origin-11621796228

- Advertisment -