Ana SayfaHaberlerYangına müdahalede Bakan helikopteri, Cumhurbaşkanı uçağı övdü

Yangına müdahalede Bakan helikopteri, Cumhurbaşkanı uçağı övdü

Yangınlara müdahalede en etkili aracın ne olduğu konusunda Bakan Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları birbiriyle çelişti. Pakdemirli, “Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli” diyerek helikopterleri övdü. Erdoğan ise Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan’dan amfibik uçak aldıklarını söyleyerek “Bizim için yangın söndürmede en verimli olanlar bu uçaklar” diye konuştu.

Yangınlarla mücadelede yetersiz kalındığı iddialarına cevap vermek için üç bakanla birlikte kameraların karşısına geçen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şöyle konuştu:

“Eksik müdahale yok. Coğrafyaya göre uçak değil helikopterlerin daha faydalı olacağı düşünülmüş, zamanla uçaklar filoya katılmış. THK ile sorunumuz yok, olmaz da. Bu uçak uçabilecek kapasitede değil, uçsa dahi performans verebilecek kapasitesi yok. Biz son teknoloji diyoruz, hâlâ antikacı dükkânı gibi 60’lardan kalan uçakları kullanalım deniyor. Orman teşkilatı istemediği için 2 senedir bunları kullanmıyoruz, 2 senedir daha verimli uçaklar kullandık. Bir tane bu işlerden anlayan insan şunu demeli, helikopter sayınız arttı, noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo. Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İstanbul Çamlıca Camii’nde kıldığı Cuma namazından sonra kameraların karşısına geçti ve eleştirilere şöyle cevap verdi:

“45 helikopterle çalışıyoruz. Bunların yanında bugün itibarıyla uçak sayımız 5-6’ya çıkmış vaziyette. Rusya’dan aldığımız uçaklar var. Ukrayna’dan aldığımız uçaklar var. Az önce yaptığımız görüşmeyle Azerbaycan da bir amfibik uçağını gönderecek. Bunlarla beraber 6-7’yi bulacak. Bizim için yangın söndürmede en verimli olanlar bu uçaklar. Bu uçaklarla en modern anlamda bir etkinlik arzu ediyorlar.”

- Advertisment -