Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiYapay zekânın Drake ve The Weekend’in seslerini kullanarak bestelediği şarkı 15 milyon...

Yapay zekânın Drake ve The Weekend’in seslerini kullanarak bestelediği şarkı 15 milyon kez dinlendi; şikâyet üzerine kaldırıldı

Yapay zekânın, şarkıcılar Drake ve The Weekend’in seslerini kullanarak bestelediği “Heart on My Sleeve” şarkısı müzik platformlarında 15 milyon kez dinlendi. Drake ve The Weekend’in telif haklarını elinde bulunduran yapım şirketi, sanatçıların haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü ve şarkıyı kaldırttı. Yapay zekânın ürettiği ürünler için henüz telif hakkı istenemiyor, hukuken böyle bir imkân bulunmuyor.

Ghostwrite977 adlı bir anonim kullanıcı, yapay zekâ uygulamasını kullanarak şarkıcılar Drake ve The Weekend’in seslerini kopyaladı ve “Heart on My Sleeve” adında yeni bir şarkı üretti. Yapay zekânın ürettiği bu şarkı Spotify, Apple Music, YouTube, Amazon, Tidal, Deezer ve TikTok uygulamalarına yüklendi, 15 milyon kez dinlendi.

Drake ve The Weekend’in telif haklarını elinde bulunduran yapım şirketi Universal Music Group (UMG), yapay zekâ uygulamasının sanatçıların sesini kullanarak yeni bir şarkı üretmesinin hem sözleşmelere hem de telif haklarına aykırı olduğunu ileri sürdü, şarkıların kaldırılmasını talep etti. Yapım şirketi ayrıca, müzik platformlarının sanatçılara zarar vermeme sorumluluğunun olduğunu belirtti, bu konudaki hukuki ve etik ilkeleri hatırlattı.

Sanatçıların, yapay zekânın ürettiği bu tür şarkılarda telif hakkı iddiasında bulunabileceğine dair hukuki bir düzenleme yok. Fakat hukukçular özellikle sanatçıların seslerini, yazı tarzlarını kullanarak üretilen yapay zekâ ürünlerinde telif hakkı ihlali olduğunu savunuyor. Hukukçuların yakın zamanda mahkemelere başvurmaları bekleniyor.

- Advertisment -