Ana SayfaHaberlerYargıdan iyi haberler: Aysel Tuğluk için “cezaevinde kalamaz” raporu, eski Cumhuriyet yazarlarının...

Yargıdan iyi haberler: Aysel Tuğluk için “cezaevinde kalamaz” raporu, eski Cumhuriyet yazarlarının mahkumiyetine bozma, Gülşen’e yurtdışı serbestisi, Tele 1’in cezasına yürütme durdurma

Adli Tıp Kurumu (ATK), Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan demans hastası, eski siyasetçi Aysel Tuğluk için “Cezaevinde kalamaz” raporu verdi.

HDP Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın raporu teyit ettiği belirtildi. ATK tarafından Tuğluk’un cezaevinde kalamayacağına dönük raporunun ardından avukatları durumu öğrenmek için cezaevine gitti. Savcılığın ATK’nın raporu uyarınca tahliye kararı verebileceği açıklandı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin eski yazar ve çalışanlarının mahkumiyeti bozuldu

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre; Yargıtay Ceza Genel Kurulu (CGK), eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının yargılandığı davada verilen mahkumiyet kararlarına ilişkin hükmü usulden bozdu.

Dosya bir kez daha yerel mahkemeye gidecek.

Gülşen’in yurtdışı yasağı kaldırıldı

Bir konserde imam-hatiplilerle ilgili sözleri nedeniyle yargılandığı dava devam eden şarkıcı Gülşen’in yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Gülşen’in itirazını değerlendiren Mahkeme, 250 bin TL’lik güvence yatırması karşılığında yasağı kaldırdı. Gülşen’e güvenceyi yatırması için iki hafta süre tanındı.

Tele 1’in ekran karartma cezasının yürütmesi durduruldu

Ankara 2. İdare Mahkemesi, RTÜK’ün Tele 1 televizyonuna verdiği üç gün ekran karartma kararının yürütmesini durdurdu.

RTÜK, Tele 1’in bir yayınına konuk olan TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı bir gereçtir” sözleri nedeniyle televizyona “Dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle üç gün ekran karartma cezası vermişti.

Ankara 2’nci İdare Mahkemesi’nin oy birliği ile aldığı karar şöyle:

“1-Ekteki dava dilekçesinde yer alan tüm iddialara cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapılarak ve dava konusu işlemin sebep ve gerekçelerinin; işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin içinde bulunduğu işlem dosyasının onaylı bir örneğinin sunulmasının istenilmesine,

2-Dava konusu işlemin hangi yasa hükümleri uyarınca tesis edildiğinin (madde ve fıkra belirtilmek suretiyle) açıkça bildirilmesinin istenilmesine,

3-Bunun dışında uyuşmazlığın çözümüne yardımcı diğer tüm bilgi ve belgelerin onaylı birer örneğinin gönderilmesinin istenilmesine, Dava konusu işlemin, yayın durdurmaya ilişkin olması nedeniyle her an uygulanacak olması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun dava açabilmek için öngördüğü süre ve dava açıldıktan sonra Mahkemece yapılacak usuli işlemler için tanıdığı süre göz önüne alındığında, işlemin uygulanma süresi içinde sağlıklı bir yargısal denetim yapılamayacağı gibi, işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği anlaşıldığından, olayın niteliği ve davanın durumuna göre, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına, savunma ve ara kararına cevap süresinin 30 (otuz) gün olarak belirlenmesine, 25/10/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”

- Advertisment -