Ana SayfaHaberlerYargıtay 10 turda başkanını seçemedi, seçim sıfırdan başlayacak: MHP’ye yakın üyelerden geçersiz...

Yargıtay 10 turda başkanını seçemedi, seçim sıfırdan başlayacak: MHP’ye yakın üyelerden geçersiz oy boykotu

4 gündür devam eden Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin 10’uncu turunda da salt çoğunluk olan 175 oya ulaşan aday olmadı. Seçimler sıfırdan yeniden başlayacak. Üç adayın girdiği 8’inci turda üçüncü olan Muhsin Şentürk elenerek 9’uncu ve 10’uncu tur oylamalar mevcut başkan Mehmet Akarca ile Ömer Kerkez arasında devam etti. 10’uncu turda Akarca 120, Kerkez 138 oy aldı. Buna karşılık 9 boş ve 71 geçersiz oy çıktı. Sonuçlar, MHP’ye yakın üyelerin desteklediği söylenen Şentürk’ün destekçilerinin çoğunluğunun 9’uncu turda boş ve çekimser oy verdiğini gösterdi. Şentürk, Can Atalay krizinde AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan Yargıtay Başkanlığı seçiminin dokuzuncu turunda da hiçbir aday salt çoğunluk olan 175 oya ulaşamadı.

Beş adayla başlayan yarışta ilk üç turdan sonra en çok oy alan üç aday mevcut Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Can Atalay krizinde AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı Muhsin Şentürk ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez arasında devam etti.

8’inci tur oylama sonucunda Akarca 115, Kerkez 123, Şentürk 96 oy aldı.

MHP’ye yakın Yargıtay üyelerinin desteklediği iddia edilen Şentürk’e son turda oy veren 96 üyenin iki aday arasında yapacağı tercihin seçimi tayin etmesi bekleniyordu.

Ancak iki aday arasında yapılan 9’uncu tur oylamasında da salt çoğunluğa ulaşılamadı.

Akarca’nın oy sayısı 4 artarak 119 olurken Kerkez’in oyu da 15 yükselerek 135 oldu. Buna karşılık 11 boş ve 68 geçersiz oy çıktı.

Başkanlık seçiminin 10’uncu turunda ise Akarca 120, Kerkez 138 oy aldı. 9 boş ve 71 geçersiz oy çıktı.

DW Türkçe’den yargı muhabiri Alican Uludağ’ın aktardığına göre; Yargıtay’daki muhafazakar eğilimli üyeler Akarca’yı sosyal demokrat ve İYİ Parti’ye yakın bazı üyelerin isteklerini yerine getirdiği için eleştirilirken, Kerkez ise insani ilişkileri nedeniyle Yargıtay’daki farklı gruplar tarafından seviliyor.

Kerkez’i Hakyol ve Menzil cemaatinden olarak bilinen bazı üyelerin de desteklediği iddia ediliyor.

- Advertisment -