Ana SayfaHaberler3 bin ‘ölüm yeleği’ yakalandı

3 bin ‘ölüm yeleği’ yakalandı

 

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Ege kıyılarından Yunan adalarına geçerken hayatlarını kaybeden göçmenlerin, yolculuk sırasında giydiği bazı can yeleklerinin sahte olduğu belirlendi. İzmir'de deniz malzemeleri satışı yapan iş yerlerine yönelik operasyonlar yoğunlaştırıldı. 3 bin standart dışı can yeleği ile 22 bota el konuldu.

 

Güvenlik güçleri, zabıta ekipleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) yetkilileri, İzmir'de son 4 ayda aralarında imalathanelerin de bulunduğu 50 işyerinde denetim yaptı. Bu denetimlerde 3 bin civarında standart dışı can yeleği ele geçiren ekipler, 2 imalathanedeki 22 lastik bota da el koydu.

 

Ceza ne?

 

Vergi yönünden incelenen 5 işyerine 2 bin 520 lira özel usulsüzlük cezası kesildi. Üzerinde marka basılı ürünlerden numune alan ekiplerin inceleme sonuçlarına göre cezai yaptırımlar uygulanacak. Denetimlerde ilk kez ürünü sattığı tespit edilen iş yerleri uyarı yazısı alırken, uygunsuz üretim ve satışların devamı halinde büyük ölçekli idari para cezası uygulanacağı tebliğ ediliyor. Bu işyerlerinin çalışma ruhsatları da iptal ediliyor. 

 

Suyu emip aşağıya çekiyor

 

Standart dışı olarak üretilen sahte can yeleklerinde, genellikle artık çanta kumaşı ve su geçiren malzemeler kullanılıyor. Bu niteliğiyle söz konusu can yelekleri, kişiyi kurtarmak yerine aksine suyu emip aşağıya çektiği için kullanan kişinin boğulmasına yol açıyor. Kalite ve özelliğine göre standartlara sahip bir can yeleği yaklaşık 70 ila 250 liraya satılırken, sahte can yelekleri özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu kıyı kentlerinde 25 ile 30 lira arasında alıcı buluyor.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -