‘En pis’ 10

 

Sağlık, hijyen ve temizlik konularında çalışmalar yürüten Hijyen Konseyi, 2015'te kirliliğiyle tehlike oluşturan 10 pis eşyayı açıkladı. Bunlar arasında günlük en fazla kullanılan eşyalar da var.

 

Hijyen, temizlik ve sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan, bağımsız Hijyen Konseyi, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleri üyelerinden oluşuyor.

 

Konsey, 2014 yılında başlattığı çalışmayı 2015'te de sürdürdü. Sağlık açısından tehlike arz eden eşyalar üzerine ilgili üyelerinin yaptığı çalışma ve "hijyen avcıları"nın yaptığı tespitlerin ardından, Konsey 2015 yılının "en pis 10" eşyasını da açıkladı.

 

Hastalık yapıcı bulaşıcı mikroorganizmaların görüldüğü bu eşyalara dikkat edilmesini isteyen Hijyen Konseyi'nin "en pis 10"u şöyle:

 

Teneke kutu içeceklerin ağız kısımları

Ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları

Fastfood ve çiğ köftecilerde verilen garnitürler

Kağıt paralar

Ortak kullanım alanlarındaki merdivenlerin tırabzanları

Restoran ve kafelerdeki menü kitapçıkları

Ortak kullanım alanlarındaki su sebilleri

Toplu kullanılan nargilelerin marpuç kısımları

Düzenli denetimi yapılmayan buz makineleri

Güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler

 

Konsey'den yapılan açıklamada, "Liste, hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmeyen durumlarda geçerlidir ve listedeki eşyalar hakkında, hijyen avcılarımız genel olarak hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmediğini gözlemlemiştir. Titiz ve hijyenik tacir ve esnafların kullandığı araç, gereç ve gıdalar bu listeden muaftır'' denildi.

 

 

Kaynak: AA

 

- Advertisment -