Ana SayfaHaberlerDünyaKörfez ülkelerinde 100 bin dolara alıcı bulan kuş: Şahin

Körfez ülkelerinde 100 bin dolara alıcı bulan kuş: Şahin

5 Ekim günü Kamışlo’nun köylerinde yakalanan bir şahin, bir Arap şeyhine 52 milyon Suriye lirasına (20 bin 800 dolar) satıldı. Şahinlerin bazı türleri 100 bin dolara kadar alıcı bulabiliyor. Şahin ve Doğan gibi yırtıcı kuşlar Arap kültüründe önemli bir yere sahip. Şahin yetiştiriciliği Arap şeyhleri arasında bir statü göstergesi.

Geçtiğimiz 5 Ekim’de Suriye’nin Rojava bölgesinde yakalanan bir şahinin 20 bin 800 doları satılması, bazı insanlar için bir tutku ve bazen de zenginlik kaynağı olan şahin avcılığını yeniden gündeme getirdi.

Rûdaw, bölgedeki iki şahin avcısıyla konuştu. Rudâw’ın haberi şöyle:

“Rojava’nın Cezire bölgesinde şahin avcılığı yapan Aziz Halil, bu işe merak saldığını ve 12 yaşından beri şahin yakaladığını söyledi. Burada yakalanan şahinlerin bazıları Körfez ülkelerinde çok yüksek bir paraya alıcı buluyor. 

“Cezire bölgesinde yaşayan Aziz Halil (68), her yıl Eylül, Ekim ve Kasım aylarında ekibi ile birlikte kırsal bölgelere gidip şahin avcılığı yapıyor. Ekip, dürbünlerle saatlerce bu yırtıcı kuşların izini takip ediyor.

“Halil, ‘12 yaşından beri bunu yapıyorum. Buralarda çok sayıda şahin yakaladım. Tabii Türkiye’de de yakaladım, Riwêdat tarafında da. İlk şahini yakaladığımda henüz küçüktüm. Ve bu artık bir merak oldu. Bugüne kadar 30-40 şahin yakaladım diyebilirim’ dedi.

“5 Ekim günü Kamışlo’nun köylerinde yakalanan bir şahin, 52 milyon Suriye lirası (20 bin 800 dolar) karşılığında satıldı. Şahinlerin fiyatı, türüne, yaşına ve yapısına göre değişiyor.

“Şahin avcısı Aziz Mahmud Halil de, ‘Bizim yakaladığımız türler daha çok Türkiye, İran ve Suriye’de yaşayan türden. Buradan renklerine, türlerine, yapılarına bakıyoruz. Daha bir yıl öncesine kadar küçük bir şahinin fiyatı 1 milyon Suriye lirasına satılıyordu. Şimdi ise 50 ve 100 milyon liraya da alıcısı var. Şimdi kimin elinde iyi bir şahin varsa bu paraya alırım’ dedi.

“Şahin avcılığı bu bölgede gelenek haline gelmiş. Öyle ki ‘Şahin Avcıları Birliği’ adıyla dernekleri de var. Şahin Avcıları Derneği’nin verilerine göre, bu yıl Rojava’nın Cezire bölgesinde 26 şahin yakalanmış. 

“Buralarda yakalanan şahinler Kürdistan Bölgesi veya Körfez ülkelerine 50 hatta 100 bin dolara satılıyor.

Zengin Araplar festival düzenliyor

“Şahin, doğan gibi avcı kuşlar, Arap kültüründe önemli bir yere sahip. Şahin yetiştiriciliği Arap şeyhleri arasında bir statü göstergesi olarak görülüyor. Öyle ki Körfez ülkelerinden Katar’da, Uluslararası Şahin ve Avcılık Festivali bile düzenleniyor.”

- Advertisment -