Ana SayfaManşetSosyal medyaya sansür teklifi yasalaştı

Sosyal medyaya sansür teklifi yasalaştı

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren ve yasaklar getiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

AK Parti’nin MHP desteğiyle hazırladığı 9 maddelik sosyal medya teklifi, muhalefetin ve geniş kesimlerin eleştirilerine rağmen TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Yeni kanunla, Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal ağlara 5 aşamalı yaptırım uygulanacak. Yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 30 milyon liraya kadar para ve bant daraltma (erişememe) cezaları verilecek.

Meclis, sosyal medya düzenlemesinin ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

Hangi düzenlemeleri içeriyor?

-Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı Türkiye’de temsilci belirleyecek. Bilgi teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK) bildiriminden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcısına on 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Bu cezanın tebliği edilmesinden otuz gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari para cezası otuz milyon TL olacak. İkinci kez verilen idari para cezası tebliğinden itibaren otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmediği takdirde sosyal ağ sağlayıcısının reklam vermesi yasaklanacak. Cezanın bir sonraki aşaması ise sosyal ağ sağlayıcısının bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması olacak.

–Para cezası gerektiren işlemin bir yıl içinde tekrarlanması halinde cezalar bir kat arttırılarak uygulanacak.

–Kanun kapsamında verilen idari cezalar muhatabın yurtdışında bulunması halinde BTK tarafından bildirilecek.

 Kaynak: Gazete Duvar  

- Advertisment -