Ana SayfaHaberlerYaşamZoomer protestosu: Bu hafta sonu sınava girecek gençler Turizm Bakanı’nın şirketinin puanını...

Zoomer protestosu: Bu hafta sonu sınava girecek gençler Turizm Bakanı’nın şirketinin puanını 4.1’den, 1.1’e düşürdü

20-21 Haziran’da yapılması planlanırken, koronavirüs salgını nedeniyle önce 25-26 Temmuz’a ertelenen, ardından bir ay kala 27-28 Haziran’da yapılacağı açıklanan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları (YKS) bu hafta sonu yapılıyor.

Ama sınava girecek gençlerin erteleme- erkene alma kararlarına tepkisi dinmiş değil.

Geçen hafta yapılan LGS sınavı sırasında ortaya çıkan kalabalık görüntüler de koronavirüs vakalarının yeniden artmaya başladığı bugünlerde endişeleri artırıyor.

Sınavların Temmuz’dan tekrar Haziran’a çekilme kararının arkasında turizm sezonunu kaçırmama kaygısı olduğu dile getirilmişti.  

Sosyal medyada başlatılan protestonun hedefi de karardan sorumlu tutulan Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sahibi olduğu ETS tur ve şirkete bağlı oteller oldu.

Sosyal medyadan kullanıcılar, Google Play’deki ETS Tur uygulamasını indirip, uygulamaya 1 puan vermeye çağrıldı.  Birkaç gün içinde ETS Tur’un Google Play’deki uygulamasının puanı 4.1’den, 1.1’e düştü.

Ayrıca aynı şirkete bağlı bazı oteller ile havayolu şirketinin Tripadvisor gibi sitelerdeki puanları da protestolardan etkilendi, sitelere eleştirel yorumlar yazıldı.

YKS sınavına girecek gençlerin bu sanal protestosu, akla geçen hafta Trump’ın çok önem verdiği mitingini boş koltuklar karşısında yapmasına yol açan protestoyu getirdi.

Trump’ın 20 Haziran’da Tulsa’da yaptığı mitingde beklenenin aksine 19 bin kişilik salonun sadece üçte biri dolmuştu. Bunun arkasında Kore popu (K-pop) hayranlarının Tik-Tok üzerinden binlerce bilet alarak yürüttükleri kampanya ve protesto olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu yaratıcı protestoyla Trump’ı trolleyen gençler ABD medyasında ‘zoomer’ olarak adlandırılıyor.

Zoomer, 1995 yılından sonra doğanlar için kullanılan ‘Z kuşağı’ ile İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan nüfus patlaması sırasında doğan kuşak için kullanılan ‘boomer’ın bileşiminden oluşuyor.  

Halen dünya nüfusunun yüzde 32’sini, çalışan insan nüfusunun ise yüzde 41’ini zoomer’ler oluşturuyor.

Türkiye’de de 2023 yılında yapılacak bir seçimde 7 milyondan fazla zoomer oy kullanma hakkına sahip olacak. 

- Advertisment -