27 Mayıs Darbesi’nden (1960) sonra Demokrat Partililerin yargılandığı Yassıada’nın adı 2015 yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilmiş, Yassıada Yargılamaları’nın yapıldığı spor salonu restore edilerek 27 Mayıs Müzesi‘ne dönüştürülmüş ve adaya 324 kişilik beş yıldızlı İslami otel, 600 kişilik konferans salonu, helikopter pistleri, kafe ve restoranlar, müzeler, sergi salonları, seyir terası, idari binalar ile 1200 kişilik cami inşa edilmişti.
Ancak adaya beklenen ilgi gösterilmedi ve adanın açıldığı günden bu yana sadece 17 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisi paylaşıldı.
Sadece Cumartesi ve Pazar günleri, günde bir kez Kadıköy’den kalkan tekne ile ulaşımın sağlandığı adadaki 1200 kişilik Fatin Rüştü Zorlu Camii’nin imamının olmadığı ortaya çıktı.
Adalar İlçe Müftülüğü yetkilileri de BirGün’e yaptığı açıklamada, “Demokrasi ve Özgürlükler Adası özel statüde olduğu için adaya sadece cuma namazları için imam gidiyor. Diğer günlerde ve vakit namazlarında imam olmuyor” dedi.
“AKP’li siyasetçiler geliyor sadece“
Albayrak Grubu’na verilen adanın çalışanları da BirGün’e konuştu. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen çalışanlar, adanın AKP’liler için bir sayfiye yerine dönüştüğünü söyledi. Çalışanlar, “Adaya neredeyse hafta içi kimse gelmiyor. Hafta sonu az sayıda insan gelse de hafta içi adanın hiç ziyaretçisi yok. Adaya Bilal Erdoğan gezmeye geldi. Onun haricinde Süleyman Soylu eşi ile gelip akşam yemeği yedi ve gitti. AKP’li siyasetçiler de bu şekilde geliyor sadece. Ada Albayrak Grubu’na devredildikten sonra idari bölümlerdeki Atatürk resimlerini indirdiler. Özellikle kadın personele yönelik mobbing yapmaya başladılar” dedi.
14 Mayıs 2015’te projenin temeli atılan ve 27 Mayıs 2020’de açılışı yapılan adaya 140 milyon 476 bin 765 dolar, yani güncel kurla yaklaşık 3,8 milyar TL harcanmıştı.