Ana SayfaHaberler"Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği"nin yazarı Milan Kundera hayatını kaybetti

“Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği”nin yazarı Milan Kundera hayatını kaybetti

20. yüzyılın önemli yazarlarından, romancı, şair, çevirmen, denemeci ve oyun yazarı Milan Kundera 94 yaşında hayatını kaybetti.

1 Nisan 1929’da Brno’da (Moravya, o zamanlar Çekoslovakya) doğan romancı Milan Kundera, ilk piyano derslerini babasından aldı ve ilerleyen yıllarda kendisi de müzikoloji üzerine çalışmalar yaptı.

Lise eğitimini 1948 yılında Brünn’de bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, edebiyat ve estetik üzerine eğitim gördü.

2. Dünya Savaşı’nın sonunda Komünist Parti’ye üye oldu. Ancak 1948’in şubat ayında partiden çıkarıldı. 1956 yılında Komünist Parti’ye tekrar giren Milan Kundera, 1976 yılında ikinci kez, Václav Havel gibi ünlü yazarlar ve sanatçılarla birlikte partiden ihraç edildi.

1981 yılında Fransa vatandaşı olan Kundera, Paris’te yaşamını sürdürüyordu.

En bilinen romanı “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. Filmde baş rolleri Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche paylaşıyor.

“Bilmemek”, “Şaka”, “Ölümsüzlük”, “Gülünesi Aşklar” bazı romanları arasında yer alıyor.

Kundera’nın son kitabı “Bir Buluşma” 2009 yılında yayınlanıp 2010 yılında ise Türkçeye çevrilmişti. 

Vatandaşlıktan çıkarılmıştı

1968’deki Rus istilasından sonra, Prag Müzik ve Sanatlar Akademisindeki görevinden uzaklaştırılan Kundera, politik baskılara dayanamayarak Fransa’ya göç etmiş ve 1981’de Fransız vatandaşı olmuştu. 1979 yılında ise yazdığı “Gülüşün ve Unutuşun Kitabı”nın yayınlanmasının ardından Çekoslovak hükümeti Kundera’yı vatandaşlıktan çıkarmıştı.

Aradan geçen 40yılın ardından Çekya’nın Paris Büyükelçisi Petr Drulak, Kundera’nın vatandaşlık sertifikasının Aralık 2019’da Paris’te kendisine takdim etmişti. 

Türkçede yayımlanan bazı kitapları: Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Şaka, Ölümsüzlük, Gülünesi Aşklar, Gülüşün ve Unutuşun Kitabı, Bilmemek, Kimlik, Yaşam Başka Yerde, Ayrılık Valsi, Kayıtsızlık Şenliği. (Bianet)

- Advertisment -