Ana SayfaHaberlerYazlık Saray’a muhafazakâr itiraz: “İsrâfın sembolü olan bir yeri İslâmın sembolüyle süslemek”

Yazlık Saray’a muhafazakâr itiraz: “İsrâfın sembolü olan bir yeri İslâmın sembolüyle süslemek”

NGazete yazarı Kerime Yıldız, “Hilal şeklinde plaj” başlıklı yazısında, dikkatini en çok Okluk Koyu için özel olarak düzenlenen hilal şeklindeki plajın çektiğini söylüyor ve bu tercihi eleştiriyor: “Gerçi porsiyon azaltımı olmuş. 2017 yılında üç hilâl şeklinde olacağı söylenmişti. Şimdi tek hilâl var. İsrâfın sembolü olan bir yeri İslâmın sembolüyle süslemek, ne yaman çelişki!”

Kerime Yıldız’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Hilâl ve Allah, Arapçada aynı harflerle yazılır. Ebced hesâbıyla 66 eder. Yâni bayrağımızdaki hilâl, Allah demektir. Yıldız da İsm-i Nebî’dir. Lâle de böyledir. Bahçelerin baş tâcı olması, sâdece güzelliğinden değil, harfleriyle Allah yazılmasındandır. Hilâle, yâni yeni doğan aya olan ilgimiz, Orta Asya’ya uzanıyor. İslâmı kabul edince dinî bir hüviyet alıyor. Tevhîdin sembolü oluyor ve Türk-İslâm edebiyatında sıkça kullanılıyor. Çok saygı görüyor, üstün tutuluyor ve yüksek yerlere konuyor. Meselâ dalgalanan bayrağa, meselâ câmi kubbesinin üstüne…

Marmaris Okluk Koyu’nda inşâ edilen Cumhurbaşkanlığı Konukevi’nin fotoğrafları, iki gün evvel mîmârı tarafından paylaşıldı. Gerçekten çok güzel ama lâzım mı? Asla! Birçok kişi gibi benim de aklıma, memurların aylığını geciktiren Dolmabahçe Sarayı geldi. Karşı çıkanlar ve taraf olanlar, eteklerindeki taşları döktüler. Atatürk’ün, Cumhuriyet kurulduktan sonra saltanatın sembolü Dolmabahçe Sarayı’nda oturmasını eleştirmeyip “saray! saray!” diye yaygara yapanları, samîmi bulmuyorum. İktidara gelince bu saltanata son vermeyecekler. Bayıla bayıla oturmaya devam edecekler.

Taraf olanlara ne demeli? Akıl vicdan sâhibi herhangi bir insan evlâdı, ülke bu durumdayken Hazîne’yi zora sokan ve dahî masrafıyla sürekli zora sokacak bir mekânı övüyorsa ya devlet millet diye bir telakkisi yoktur ya patlıcanın dalkavuğudur ya da aptaldır. Böyle ahlâk, vicdan ve beyin fukaralarını ciddiye almak, abesle iştigaldir ama vatandaşı kandırıyorlar. Buz Devri filminde iki küçük hayvancık vardı. Yer yerinden oynarken sürekli eğleniyorlardı. Göç eden hayvanlardan biri, “Siz niye böylesiniz?” diye sordu. Hayvancıklar, “Biz aptalız” dediler.

Okluk Konukevi’nin fotoğraflarını görünce ilk önce plajı dikkatimi çekti. Plajın kumunun Salda Gölü’nden getirildiği söyleniyor. Kleopatra gibi Sedef Adası’ndan getirilse ne olur! Denizle arası iyi olan Turgut Özal bile böyle bir şeye ihtiyaç hissetmemişken, bu plaj merakını anlayamadım. Gerçi porsiyon azaltımı olmuş. 2017 yılında üç hilâl şeklinde olacağı söylenmişti. Şimdi tek hilâl var. İsrâfın sembolü olan bir yeri İslâmın sembolüyle süslemek, ne yaman çelişki!

- Advertisment -