Ana SayfaHaberlerEkonomiYeni asgari ücretin işverene maliyeti 5 bin 880 TL

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti 5 bin 880 TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin 4 bin 250 TL’ye çıkartıldığını açıkladı. Yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti SGK ve işsizlik sigortası primleriyle 5 bin 880 TL’yi buluyor. Asgari ücret geçtiğimiz senenin kuruyla kıyaslanınca 110 dolar düştü.

Yeni asgari ücreti açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretten alınan gelir ve damga vergilerinin kaldırıldığını açıkladı, “İşverenleri 450 liralık ilave yükten kurtarmış bulunuyoruz” dedi.

2022 YILI ASGARİ ÜCRET
 
Asgari ücret brüt:                            5.004,00  TL
SGK primi %14:                              700,56  TL
İşsizlik sigorta primi %1:                 50,04  TL
Kesintiler toplamı:                           750,60  TL
Net Asgari ücret:                             4.253,40  TL
 
İŞVERENE MALİYETİ NE
SGK Primi %15,5 (İşveren payı):   775,62 TL
İşveren işsizlik sigorta primi %2:   100.08 TL
İşverene toplam maliyeti:               5.879.70 TL

Asgari ücret 110 dolar eksildi

Bir sene önce 2021 yılı için açıklanan net 2 bin 825 TL asgari ücretin o tarihteki dolar kurundan karşılığı 385 dolara denk geliyordu. 2022 yılı için açıklanan net 4 bin 253 TL asgari ücretin bugünkü dolar kurundan karşılığı ise 274 dolar ediyor.

“Dolar üzerinden asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar istismar”

Yeni asgari ücreti açıklarken çalışanların çok daha fazlasını hak ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, imkânları arttıkça bundan çalışanlarımız da hak ettikleri payı alacaklardır” dedi.

Erdoğan, muhalefetin asgari ücretin dolar cinsinden düşmemesi gerektiği uyarıları için şunları söyledi:

“Yok geçmişte dolar şuydu, doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak şu anda da asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar bir defa bu ülkenin şu anki çalışan işveren istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım sizin geçmişinizde acaba siz Türk lirasının olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları. Bu tür spekülasyonlara gerek yok.”

Cumhurbaşkanı, asgari ücretten gelir ve damga vergilerinin kaldırılması için “On yıllardır konuşulan işte bu özlemi de hayata geçiriyoruz” dedi.

“1425 TL verirmiş gibi yapıp milletin cebinden 110$ almanın adı ‘tırnakçılık’tır”

Yeni asgari ücrete muhalefet liderlerinin tepkileri şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: “Türkiye İstatistik Kurumu’na yaptığım ziyaretin etkileri görülüyor. Verilen rakam asgari ücret olarak dolar kurundaki yükselmeyi görürsek aslında düşük. Yılbaşında 384 dolar net gelir elde ediyordu asgari ücretli.”

Temel Karamollaoğlu: “Enflasyon rakamlarını, doları, avroyu dikkate alarak, bunun bir vatandaşın gündelik geçimini sağlayıp, sağlayamayacağına göre değerlendirmek icap eder. Vatandaş geçinemiyorsa 4 bin 250 olmasının da farkı olmaz. Mühim olan bir ailenin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir.”

Ahmet Davutoğlu: “1425 TL verirmiş gibi yapıp milletin cebinden 110$ almanın adı ‘tırnakçılık’tır! İktidara 1.5 yıl önce 15 Haziran 2020’de sadece vergiyi değil, SGK işçi payını da kaldırın demiştik, yine anlamamışlar.”

Mithat Sancar: “Bir lütufmuş gibi sunulan yeni asgari ücret işçilerin derdine deva olmayacak. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için bu artış yetmez. Acil ihtiyaç; asgari ücreti 6000 TL’ye yükseltmek, işten çıkarmaları yasaklamak, gelir kaybını önleyecek tedbirler almaktır.”

- Advertisment -