Ana SayfaHaberlerEkonomiYeni MB Başkanı: ‘Cumhurbaşkanımız faiz artırımını eleştirdi, TCMB bu haftayı pas geçebilir’

Yeni MB Başkanı: ‘Cumhurbaşkanımız faiz artırımını eleştirdi, TCMB bu haftayı pas geçebilir’

Yeni Merkez Bankası Başkanı, Yeni Şafak gazetesi yazarı Şahap Kavcıoğlu, Ocak 2021’de kaleme aldığı bir yazısında, faiz artırma kararlarında neyi ölçü alacağının ipucunu veriyor: “Cumhurbaşkanımızın yine faiz artırımına yönelik eleştirilerini ifade etmesi, TCMB’nin bu haftayı pas geçme olasılığını da artırıyor.”

Naci Ağbal’ın yerine Merkez Bankası başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu, Yeni Şafak’ta yazıları yayımlanan bir iktisat profesörü.

Yazıları arasında bir tur atınca, iktidarın ekonomik kararlarına herhangi bir eleştirisinin olmadığı ve muhalefete yüklenmeyi sevdiği görülebiliyor.

Kavcıoğlu’nun 19 Ocak 2021 tarihli yazısı ise onun başkanlığında Merkez Bankası’nın faiz politikasının nasıl şekilleneceğine dair önemli ipuçları barındırıyor.

Yazının kaleme alındığı tarihte Naci Ağbal göreve başlamış, ilk Para Politikası Kurulu’nda faizleri 475 baz puan, ikincisinde ise 200 baz puan artırmıştı.

Şahap Kavcıoğlu yazısında bu adımların “Bankaların faizleri yükseltmesine yaramaktan başka bir fayda sağlamadığı” tespitini yapıyor, ardından o hafta toplanacak PKK’da nasıl bir karar açıklanacağı sorusu üzerinde yoğunlaşıyor. Kavcıoğlu soruya cevap verirken önce piyasanın talebi doğrultusunda karar verilirse 100 baz puanlık bir artışın beklenebileceğini söylüyor:

“Bir önceki PPK toplantısında beklentilerin üzerinde bir faiz artırımına giden kurulun, bu hafta yabancı yatırımcıların beklentisi ışığında hareket etmesi halinde, faizi 100 baz puan daha artırması ihtimal dahilindedir.”

Fakat hemen ardından ilave ettiği cümle, onun başkanlığında Merkez Bankası’nın faiz kararlarını oluştururken nereye bakacağını fâş ediyor:

“Ancak Cumhurbaşkanımızın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyelerine yaptığı konuşmada yine faiz artırımına yönelik eleştirilerini ifade etmesi, TCMB’nin bu haftayı pas geçme olasılığını da artırıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı “laf dinlemediği” için görevden aldığını açıklamıştı. Belli ki Naci Ağbal’da da gerekçe aynı.

Fakat eski yazılarından anlaşılıyor ki yeni başkanda böyle bir risk yok.  

- Advertisment -